“Milline on mu vaatenurk?”

Stress muutab kõik asjad pisut intensiivsemaks. See väsitab, tekitab ärevust, depressiooni ja ärrituvust. Teiste sõnadega: ka pisikesed asjad võivad sinu jaoks tunduda suured. Abielule tagasi vaadates mõtle aegadele, kui su elus ei olnud nii palju stressi ja hinda, mis oli teisiti. Mõistmine, läbi millise filtri sa olukorda vaatad, on väga oluline.

“Kas mu emotsionaalseid vajadusi täidab keegi kolmas?”

Tavaline emotsionaalne petmine imbub ühel hetkel paljudesse suhetesse ja seetõttu on oluline küsida endalt, kas sina saad toetuda hoopis kolleegi, sõbra või mõne teise inimese peale, et oma emotsionaalseid vajadusi täita. See ei pea tingimata olema mõni vastassoost inimene, vaid oleneb rohkem sellest, kas sinu abikaasa on sinu jaoks olemas.

“Kas see suhe muudab mind paremaks?”

Kas sa loobud enda vajadustest, et oma abikaasale meele järele olla? Kas sa kardad öelda talle “ei”? Kas sul on raske otsuseid vastu võtta, sest kardad, kuidas ta reageerib? Need on väga olulised küsimused.

“Kas me mõistame teineteise suuri väärtuseid?”

Enamik abielupaare jagavad samu uskumusi selle kohta, mis on õige ja mis vale. See, kui mõistate teineteise olulisi väärtusi, aitab teil ka paremini mõista, kes te indiviididena olete. See tähendab ka seda, et oskad tema väärtusi austada.

“Kas ta üritab muuta seda, mida ma väärtustan?”

Lisaks on oluline, et su abikaasa austaks seda, mida sina väärtustad ja ei proovi seda kuidagi muuta. Me kõik muutume aja jooksul, me kasvame ja õpime, aga kui ta ei austa seda, mida sina väärtustad ja tahab seda osa sinu iseloomust muuta, saab sellest juba probleem.

“Kas ma teen pidevalt kompromisse?”

Kompromisside tegemine on suhtes väga oluline, aga see peab olema kahepoolne ja mõlemad peavad tulemusega rahule jääma. Kui sa oled alati see pool, kes annab ja lased tal saada kõike, mis ta tahab ning kutsud seda kompromissiks, siis sa eksid.

“Kas ta areneb koos minuga?”

Me kõik kasvame inimestena. Meie huvid muutuvad. Meie perspektiivid muutuvad. Me areneme ja loodetavasti saame iga päevaga paremaks. Õnnelikud paarid kasvavad ja arenevad koos.

“Kas mu elu oleks ilma temata parem?”

See on väga raske küsimus, mida iseendalt küsida, aga sa pead seda tegema. Vaata oma elu sellisena nagu see praegu on ja seejärel kujuta seda ette ilma temata — kumb on parem?

“Kas ta on minu vastu hoolivam kui teiste inimestega?

Abielus kipume unustama tavapäraseid viisakusavaldusi, eeldades, et need pole enam vajalikud, kuna teame teineteist nii kaua. Hoolivus, austamine ja viisakasu peavad aga alati alles jääma ja seda eriti just abielus.

“Kas ta mõistaks, miks ma lahkun?”

Kas oled talle kunagi rääkinud, mis sind häirib? Kas sa oled talle öelnud, et sinu vajadused ei ole rahuldatud? Või on ta täiesti pimeduses? Kas ta teab, mis on valesti? Kas sa oled andnud talle üldse võimaluse mõista, mida sa tunned? See kõik on väga oluline.

“Kas sa tahad temaga veel füüsilist sidet?”

Me ei pea silmas ainult seksi, kuigi ka see on oluline. Veelgi olulisem on see, kas tahad teda puudutada. Tema käest kinni hoida ja füüsiliselt ta lähedal olla.

“Kas ma kuulan teda päriselt?”

Kas sa oled üldse kunagi võtnud päriselt aega, et temaga suhelda ja teda kuulata? Mitte lihtsalt noogutada, kui ta räägib ja samal ajal nina telefonis olles. Abielus on vaja suhelda, isegi, kui räägime poolest tunnist päevas.

Allikas: Fatherly