Huvitaval kombel valitakse tihti ohvriks inimene, kes on tegelikult väga tugev. Need, kes teevad psühholoogilist vägivalda, et võta kunagi nõrku inimesi nagu võrdväärseid vastaseid. Kui ta võtab nõrga inimese ja saab võimu tema üle, siis see tähendab talle seda, et ta ei ole tegelikult kõikvõimas. Ta võtabki sellepärast kõige tugevamad vastased, kes on kõige haavatavamad, kõige vägevamad oma energialt, sest ainult siis on võit tema jaoks hinnaline. Vaimsete vägivallatsejate eludes on palju hirmu, eraldust, sügavat valu ja allasurutud viha.

11 märki, mille järgi tunneb ära inimesed, kes kasutavad vaimset vägivalda:

1. Nad räägivad totaalseid valesid. Nad räägivad sinu kohta või sinust valesid teistele, valetavad ka sulle millegi kohta. Nad tunduvad väga sõbralikud, ustavad ja tahavad, et sa jääksid seda kõike uskuma. Ja kui sa uskuma jääd, siis sa oled juba ohver ja mõjutatud. Seda nad tahavadki. Kui sa oled juba mõjutatud ja konksu otsas, siis sa oled nii-öelda juhitav. Sina lihtsalt teadvusta ja saadki seda muuta.

2. Nad eitavad seda, et nad on üldse kunagi midagi öelnud, seda isegi siis, kui sul on selle kohta tõendid. Selline inimene on sinu kohta rääkinud selja taga midagi sellist, mis ei ole tõde ja kui küsida silme ees selgitusi, siis ta eitab või ütleb, et ei mäleta. Tõendite olemasolu korral teeb ta näo, et ei saa isegi aru, millest sa räägid. Nad tekitavad segadust, sa ei saa neist kuidagi aru. Nad eitavad seda, mida nad üldse kunagi öelnud või teinud on. Näiteks ta ütleb, et mis iganes toimub, olen ma alati sulle olemas, järgmisel hetkel saad aga halvustavaid hinnanguid või tunda, kuidas vaip jalge alt tõmmatakse.

3. Nad kasutavad seda, mis on sulle väga kallis ja lähedane. Nad kasutavad seda laskemoonana ja kasutavad ära sinu lähedasi, öeldes nende kohta halvasti, kasutades ära sinu armastust nende osas.

Kas sul on olnud olukordi, kus keegi kasutab ära sinu väga head sõbrannat, et teda sinu vastu ässitada? Minu mõne sõbraga on nii olnud. Tuleb keegi, kes otsustab rääkida neile minust midagi, mis võib-olla paneb neid segadusse või seisundisse, kus on neil ebamugav olla. Siis nad ei taha enam minuga suhelda ja mina imestan, miks nad ei taha. Mul on päris mitmeid tuttavaid, kes on sellises olukorras olnud ja ma tean, et see on see just see asi, mis on toimunud. Nad likvideerivad justkui minu ümbert kõik minu lähedased, et ma jääksin üksi.

4. Nad tirivad sind ajapikku alla, nii emotsionaalselt kui ka sinu väärtushinnanguid. Näiteks ütlevad, et sa niikuinii kunagi millegagi hakkama ei saa. Sellised pisikesed asjad: mis sa ikka sinna lähed, sa niikuinii sealt midagi ei õpi või sa sealt ei saa midagi, vaid lähed lihtsalt jälle raha raiskama. Ütlevad, et mis sa arvad, et sul nüüd jälle midagi õnnestub, sul ei õnnestu kunagi. Ajapikku tirivad nad nende „komplimentide“ ja asjadega, mida nad ütlevad, täielikult maha sinu eneseusku, enesekindlust, eneseaustust. See on pikaldane protsess, aga väga kindla suunaga allapoole. Kui sinu elus on selliseid inimesi, siis tea, et see on märk sellest, et sinuga tehakse vaimset vägivalda.

5. Nende käitumine ei ühti nende sõnadega. Nad teevad ühte ja räägivad teist. Teevad midagi ja siis eitavad seda, mida nad on teinud. See energia, mida nad sõnadega räägivad, ei lähe tegudega üldse kokku. Näiteks ta ütleb sulle, et armastab sind väga, kallistab sind ja siis järgmisel hetkel läheb teeb sind maha teistele, et sa ei saa mitte millegagi hakkama. Ütleb sulle, et ta on sulle nii tänulik ja siis järgmisel hetkel läheb otsekohe alandama sind. Need asjad ei lähe kokku. See, mis teeb väga tihti inimesed sellise psühholoogilise vägivalla ohvriteks, on see, et nad usuvad, et see kõik laheneb ja õnnelik elu ootab ees. Kui nad oleksid teadlikud hetkeolukorrast ja ei omaks pimedat usku, siis nad saaksid kohe aru, et see ei sobi. Samal ajal need inimesed, kellega seda tehakse, on väga lahked, nad on haavatavad, nad on armastavad ja ei kujuta üldse ette, et keegi võiks nendega midagi sellist teha. Nende maailmas ei ole seda osa, et keegi võib nii julmalt käituda. Neil on justkui roosad prillid ees. See ei tähenda, et peaks kellegagi hakkama vägivaldseks, vaid peab ise olema teadlik sellest, et parasjagu siin toimub vägivald ja peab olema endas selge, kas see sobib mulle. Kui see ei sobi, siis sa pead reageerima ja pead ütlema, et see ei sobi sulle. Sa pead seda lihtsalt märkama.

6. Nad viskavad õhku erinevaid positiivseid väljendeid, et ajada sind segadusse. Segadus tekib sellest, kui ta ütleb sulle, et ta nii väga hoolib sinust ja sa oled talle kõige kallim inimene maailmas, järgmisel hetkel ütleb aga, et sa ei saa mitte millegagi hakkama ja oled saamatu. Sind kontrollitakse suurel määral. Näiteks sa unustasid midagi ära ja nad tekitavad sulle sellise olukorra, kus sa hakkad uskuma, et sul on midagi viga ja see ajab sind segadusse. Sa tead näiteks, et see asi oli nii, aga tema eitab seda. See ajab sind segadusse. Kui inimesed on segaduses, siis neid on väga lihtne mõjutada.

7. Nad teavad, et kui sa oled segaduses, siis see nõrgestab sind. Kui inimene on segaduses, siis ta ei ole kunagi tema ja siis on sind lihtne tõmmata ja tirida. Nad saavad sinuga ükskõik mida teha, sest sul ei ole ühendust iseendaga. Nad kasutavad ära seda nõrka kohta, kus sa oled täiesti haavatav ja segaduses. Sa tahad hoolida ja armastada, teisest küljest sind tehakse aga maha ja sa ei saa aru, kus sa oled, miks sa oled, miks see olukord selline on. Kasutavad seda ära, et sa oled nõrk sel hetkel, et siis omakasupüüdlikult seda võimu ära kasutada sinu üle.

8. Nad projitseerivad. Need inimesed näiteks ütlevad sulle pidevalt ühte ja sama alandavat või kritiseerivat hinnangut, mida sa jäädki lõpuks uskuma. Mitte keegi ei suuda sind enam ühel hetkel ümber veenda, et see on vale. Näiteks: “Sa ei oska üldse elada. Sa ei oska rahaga ümber käia. Sa kaotad kõik asjad alati ära. Sinuga ei saa kunagi rääkida.“ Ja nii edasi. Sa jääd uskuma, et see on tõde. See, mida nad teevad, on see, et nad annavad sulle sinust mingi konkreetse pildi, mille kohta sa usud, et see on õige. Kui nad seda kogu aeg kordavad, siis sa hakkad kahtlema, et ju see siis ongi õige ja ühel hetkel sa usud, et sul ongi tõesti midagi viga. Joonistavad sinust pilti, mida sa vastu võtad, sest sa oled nii lahke, sa armastad, hoolid, usud ja tahad, et kõik oleks hästi.

9. Inimesed, kes teevad vaimset vägivalda, on väga osavad manipulatsioonis. Nad kasutavad ära ebateadlikke inimesi, et saada nende üle võimu. Nad proovivad inimesi sinu vastu ässitada. Nad tahavad, et selle inimese lähedased hakkaksid arvama temast halvasti, mõtlema temast halvasti. Selline vägivallatseja otsib poolehoidjaid, et siis sinu vastu astuda. See on tohutu oskus inimestega manipuleerida. Nende kõige suurem toetaja on see, et inimesed ei luba endal olla kohal ja öelda „aitab“. Need inimesed on ohvri lähedased ja ta armastab neid. Inimesed jäävad kohe uskuma valesid selle asemel, et kuulata päriselt oma südamehäält, mis on tõde. See annab võimaluse vägivallatsejatel manipuleerida inimestega, keerata neid teiste inimeste vastu.

10. Nad ütlevad sulle või teistele, et sa oled hull. Nad räägivad seda otse sulle või teistele ja siis teised hakkavad oma maailmas kahtlema, et kas nende elus on tõesti selline sõbranna või sõber. Nad teavad, et inimestele on oluline pooltevõtmine. Nad teavad, et inimesed tahavad, et neil oleks normaalne tutvusringkond, mitte ei oleks ümbritsetud hulludest. Nad võivad ka sulle otse öelda, et sa oled hull ja kui sa jäädki uskuma, siis sa hakkad ennast veel rohkem maha keerama. Sa keerad ennast maha, paned endale kaane peale, ei luba endal olla sina, kes sa päriselt oled. Sa hakkad ennast valeks tegema, end süüdi tundma üha rohkem.

11. Nad ütlevad kõikidele teistele, et sa oled valetaja. Kui lähed vägivallatsejate käest selgitusi nõudma, siis nad ütlevad, et kõik teised valetavad. Veenavad sind, et sa peaks neid kuulama, sest nemad on sinu elus olnud nii kaua. Näiteks: „Ma olen su sõber, mees või naine olnud, olen su poeg, ema vms, kuidas sa mind siis ei usalda.“ Sa ei saa sellist mõjutamist ära tunda, kui sa pole kohal.

Kui sa märkad oma elus kõiki neid märke, siis on ilmselgelt tegemist vaimse vägivallaga. Väga tõenäoliselt sa oled ka ise teinud seda mingitel hetkedel, aga sa pole seda ära tundnud. Kui sa selle ära tunned või seda tunnistad, siis sa oled ka juba teadlik, mis võimalused sul on seda enda jaoks muuta. Sa saad küsida endalt, kas ma luban sellel jätkuda ja kas need inimesed on minu elus teretulnud või mitte. Teine variant on inimestele öelda, et see lõppeb nüüd, sest sa ei soovi seda enda ellu. Esmalt pead neid märke märkama ja siis see saab hakata muutuma.