Lahutus on keeruline ning ükski lahkuminek ei sarnane teisega. Sellepärast ei ole olemas ühtset viisi, kuidas selle hirmsa valu ja elumuutusega kohaneda. Need muutused võivad olla nii suured, et tahaks kogu maailma eest peitu pugeda. Depressioon võib ligi hiilida nii märkamatult, et ei saa arugi, enne kui on juba väga hilja.

Lahutusest tuleneva depressiooni tõttu tunnevad inimesed ennast hommikust õhtuni leinameeleolus. Kindlasti on enamik inimesi seda ka varem tundnud, kuid lahutusega seotud lein on hoopis teistsugune. Sa leinad elavat inimest. Kui muidu pead leppima sellega, et inimene on igaveseks läinud, siis selles olukorras on ta ikkagi pidevalt pildis. Eriti kui suhe on olnud pikk ning lõppenud abielulahutusega.

Iga väiksemgi meenutus, mälupilt või kellegi teise sõnad veavad tagasi musta auku. Iga päev on hetki, mis tõstavad leinameeleolu nii lakke, et tahaks ennast ülejäänud maailmast ära lõigata. Kindlasti oled tundnud järgnevat:

  • Vaadates oma armsat last, näed vaid sarnasust oma ekspartneriga
  • Kuuled sõpru rääkimas ideaalsest nädalavahetusest nende kaaslastega
  • Olles terve nädalavahetus üksinda kodus, sest lapsed on eksabikaasa juures
  • Kui satud telekat vaadates nägema ilusaid kohti, mida plaanisid järgmisel puhkusel abikaasaga külastada

Kuidas nende raskete hetkedega toime tulla, mis tekitavad ainult leina juurde?

Seda tuleb teha väikeste sammukeste haaval ning olla õnnelik iga väiksemagi edusammu puhul, sest suures pildis tähendavad need palju.

Oluline oleks õppida oma emotsioone analüüsima ning püüda kohe midagi teha, kui mustad mõtted on jälle silmapiiril. Füüsiline tegevus oleks kõige parem, sest siis ei ole jaksu midagi halba mõelda. Lisaks aitab füüsiline tegevus hoida kontrolli all kaalu, mis tihti kipub peale lahutust lohutussöökidest tõusma. Ei tasu karta paluda abi oma perekonnalt, et nad sind toetaksid sinu kõige raskematel hetkedel.

Kõige tähtsam on aga endale aega anda. Nagu öeldakse, parandab aeg kõik haavad, ehkki see võib tunduda võimatuna.

Allikas: YourTango