Leppimine sellega, mis juhtus, võib olla äärmiselt keeruline. Võid näiteks mõelda, miks ta üldse pettis ja kas see võib uuesti juhtuda. See kõik toimub veel enne, kui jõuad isegi mõtlema hakata, kas andestad talle või mitte. Kui sa aga otsustadki oma partnerile petmise andeks anda, kas sa ikka suudad sellest kunagi täielikult üle saada?

Kui sa oled juba kõik tema riided aknast alla visanud ja tema auto ära lõhkunud, siis tõenäoliselt mitte. Paljud inimesed usuvad kindlalt, et see, kes petab ühe korra, petab uuesti. Seega lõikavad nad truudust murdnud partneri oma elust välja sekundil, mil sellest teada saavad. Mõned inimesed aga arvavad, et suudavad petjale andestada ja kuigi nad ei pruugi juhtunut kunagi täielikult unustada, liiguvad nad sellest edasi nii hästi kui suudavad.

„Osaliselt saame inimese võimet truudusetusest edasi liikuda seostada tema isikuomadustega. Teisest küljest aga sellega, missuguses olekus suhe on ning mida truudusetuse all täpsemalt silmas peetakse,“ ütleb suhteterapeut Aimee Hartstein. „Loomulikult võib ühekordset libastumist olla lihtsam andestada kui teada saamist, et partner on olnud krooniline petja.“

Kui mõtled, kas sa oled pigem andestaja tüüpi või mitte, siis järgnevalt jagame sinuga kolme iseloomuomadust, millega inimestel on tavaliselt lihtsam andestada ja edasi liikuda.

Enesekindlus

Võib-olla ei ole sinu enesekindlus just kuigi kõrgel hetkel, mil petmisest teada saad. See on igati arusaadav. Kui tunned end aga tavaliselt igapäevaselt enesekindlalt ja usud endasse, on sul lihtsam ka koheselt üle saada igasugusest valest mõtlemisest, et sina olid põhjus, miks ta pettis.

„Kõrgema enesehinnanguga inimestel võib olla petmisest edasi liikumine veidi lihtsam kui inimesel, kes end alati ebapiisavana tunneb,“ ütleb Hartstein. „Kõrge enesehinnanguga inimene mõistab kohe, et temal ei olnud petmisega mitte midagi pistmist ning kui armastatud ja atraktiivne ta ise on. Nõrgema minapildiga inimene võib aga tunda end kogu sellest olukorrast niivõrd mõjutatu ja katkisena, et tal on võimatu sellest edasi liikuda.

Positiivsus

Jah, ka siinkohal tuleb mängu positiivsuse mõju ehk võime näha klaasi pooltäis, mitte pooltühjana. Kui sinu loomuses on olla optimistlik ja uskuda, et kõik saab alati korda — kas partneriga koos või ilma — võib sul olla lihtsam ka pärast petmise tundmist taastuda. Siinkohal on oluline tunda aga vahet, et kuigi sa võid öelda, et ühel hetkel saad sellest üle ja kõik läheb hästi, pead seda ka sügaval sisimas tundma ja uskuma. „Inimene, kes kaldub aga enam lootusetusele võib tunda, et petmisest üle saamine ei ole mingil juhul võimalik,“ ütleb ekspert.

Usaldus

Inimene, kes ei ole loomu poolest armukade või kahtlustav, võib Hartsteini sõnul suuta suhtega vaatamata petmisele edasi liikuda. Kui sul oli usaldusega probleeme ka minevikus ning nüüd murdis truudusetus selle usalduse täielikult, siis võib sul olla keeruline uskuda, et sinu partner üldse kunagi truu olla suudab. See paranoia võib sinu jaoks talumatuks muutuda ning olgem ausad, sa ei vääri seda.

Lõppude lõpuks, ükskõik kas sa otsustad petjale andestada või mitte, tegemist on täielikult sinu personaalse otsusega. Seda olenemata sinu isikuomadustest. Kui see emotsionaalne keeristorm möllab ja sa pole kindel, kuidas pärast vahejuhtumit edasi liikuda, siis püüa end tunda ja sügavalt enda sisse vaadata. Vaid sina saad otsustada, mis on sinu jaoks isiklikult kõige õigem lähenemine.

Allikas: Well+Good