Võimalik, et sinu ja su abikaasa vahelised suhted on keerulised. Võimalik, et oled pidevalt stressis ja tõbine. Võimalik, et sa tegelikult salamisi tunned, et su sõprussuhted on ajale jalgu jäänud ja sa ei suuda enam kuulata oma sõbranna pidevat vingumist. Võimalik, et oled väsinud sellest, et pead pidevalt planeerima, kuidas olemasoleva rahaga toime tulla ja samal ajal mustadeks päevadeks kindlustunne luua. Võimalik, et su elus pole enam midagi põnevat ega midagi, mida oodata. Elu on pakitud justkui ühte turvalisse karpi, kus miski pole tegelikult enam õige. Ja tulevik tundub sama igav ja turvaline.

Samal ajal jääd sa järjest vanemaks. Su silmi ümbritsevad kortsukesed, su juustesse on ilmunud halli, su libiido on olematu… Sinust palju nooremad naised on haaranud juhipositsioonid ja paistavad palju rohkem silma, sest sina oled kaotanud oma elujõu ja sära. Tunned justkui sind tõugataks tasapisi pildilt välja.

Tõeline põhjus, miks naiste libiido ajaga langeb

Kui oled karpi kinni jäänud, pole ju mingi ime, et sa ei taha enam seksida. Armatsemine peab olema vaba, väljendusrikas ja loominguline — täpselt nagu tants, mis toimub avatud tantsuplatsil, mitte kinnises tunnelis. Armastust pole võimalik seinte vahele suruda. Kui seda teha proovid, siis sa lihtsalt tapad selle.

Libiido ei lange seetõttu, et jääd vanemaks, vaid sellepärast, et oled lõksus. Ja sellega on võimalik seletada ka seda, miks iga naine, kes alustab (olenemata tema vanusest) uut suhet, kogeb ka libiido tõusu — ta pole enam lõksus ja tunneb end vabana. Muul juhul hoiame end vangis ja oleme unustanud, et meie hoiame tegelikult käes selle puuri võtit.

Seksuaalne vabadus, mis tuleb aastatega

Üle 40aastased naised, kes on oma seksuaaleluga rahul, oskavad hinnata aastatega kogunenud tarkusi ja vabadust. Kui nooremana väärtustame rohkem edukust, saavutusi, raha ja staatust, siis menopausi lähenedes need väärtused muutuvad. Kui meie kehad vananevad, näeme, et ka kõik muu, mis ei ole päriselt oluline, laguneb koost. Su uus maja muutub vanaks, su ideaalsed lapsed kasvavad suureks ja ei käigi selle plaani järgi, mis sina neile ette dikteerisid, ja su abielu võib laguneda. Ja just see on aeg, mil lasta lahti vanast ja avada uks uutele võimalustele. Küsida endalt: “Miks ma päriselt siin maailmas olen?“

Inimesed võivad pidada seda keskeakriisiks ja öelda, et sa läksid lolliks, jätsid oma abikaasa maha ja kolisid teise maailma otsa. Aga tegelikult on see ärkamine. Mõistmine, et oled ainult pooleldi kohal olnud.

Nagu 50ndates Merit seda kirjeldab: “Kui mu kolmas (ja ka kõige noorem) laps täiskasvanuks sai ja ülikooli läks, otsustasin oma abielu lõpetada. Mu abikaasa oli mind korduvalt petnud, aga jäin ta kõrvale laste pärast. Ja eks ka mingisugune hirm turvatunde kadumise ees takistas mind. Aga nüüd otsustasin vabaduse kasuks ja see vabadus on mu elu täielikult muutnud. Viimase viie aastaga olen esmalt õppinud saama hakkama üksinda. Seejärel hakkasin avastama, millist naudingut on mul võimalik seksi ajal päriselt kogeda. Ja nüüd, kui olen läbi käinud pika tee, olen valmis uuesti armuma ja suhte looma. Aga sel korral enda reeglite järgi!”