Kui su partner kritiseerib sind pidevalt, tea, et tema käitumine on lubamatu ja mõjub väga halvasti su vaimsele tervisele. “Partner, kes oma kallimat regulaarselt kritiseerib ei mõju kohe üldse tervislikult,” kinnitab ka suhtenõustaja dr Gary Brown. “Kriitika on nagu suhtes olev rooste. See loob aja jooksul emotsionaalset valu ärevuse, hirmu, kibestumise ja rahulolu näol, mis kaotab võime hoida ja kasvada tõeliselt armastust täis suhteks.”

Ja meie arvates väärid sa rohkemat. Seetõttu on just nüüd parim aeg sellest oma kallimaga rääkida.

Kuidas mõista, et sellest on saanud suurem probleem?

Esiteks: oluline on mõista, mis vahe on regulaarsetel erimeelsustel, mis on enamikes suhetes normaalsus ja tegelikult halvasti mõjuval kriitikal. “Inimesed, kes on armastust täis suhetes, on võimelised andma tagasisidet, mitte kriitikat või negatiivsust,” selgitab psühhoterapeut dr LeslieBeth Wish. “Õnnelikud paarid toimivad kui suurepärased probleeme lahendavad meeskonnad, kes suudavad hoiduda kriitikast ja leiavad koos lahendusi.”

Näiteks, kui sa unustad pidevalt musti nõusid kraanikaussi või prügi välja viia, räägib sind armastav ja austav partner sinuga sellest viisakalt ning palub sul pöörata rohkem tähelepanu kodutöödele, et sinu laiskus ei hakkaks teie suhet negatiivselt mõjutama. Kui su halvad harjumused ei kao, peaks su partner sulle otse ütlema, miks talle on oluline, et kodu on korras. Ja ükskõik, kui kaua sul selle mõistmiseks aega läheb, ta ei solva sind kunagi ega muutu agressiivseks.

Seda, et teie suhtes on palju kriitikat, mõistad sa ka selle kaudu, kuidas sa end tema läheduses tunned. Kas tajud, et kõnnid pidevalt justkui kikivarvukil ja oled ärevil? See ei ole hea märk.

Mida teha?

Kriitilise partneriga rääkimine võib tunduda hirmutav, aga õnneks on olemas viisid, mis aitavad selle vestluse kergemini maha pidada. See algab sellest, et kui märkad, et ta kritiseerib sind jälle, ütled sa selle ka välja. Selleks, et ta ei hakkaks end kohe kaitsma, küsi alguses: “Ma võtsin su öeldut kui kriitikat. Kas see oligi su eesmärk?”

Teine võimalus on valida sellest rääkimiseks õige aeg, näiteks siis, kui teil on parasjagu koos lõbus. Mõistame, et sa ei taha teie head tuju rikkuda, aga just seetõttu on see praegu õige aeg: vestlus võib mööduda rahulikumas rütmis. Ja selle asemel, et teda süüdistada, keskendu hoopis sellele, kuidas tema pidev kritiseerimine sulle mõjub ja milliseid tundeid tekitab.

Kui ta käitumine ei muutu, proovi uuesti ja pane paika ka kindlad piirid. Ütle talle, et kui ta sind jätkuvalt kritiseerib, kavatsed end sellest olukorrast “eemaldada” ja võite jätkata vestlust siis, kui ta käitub sinuga hoolivamalt. Siinkohal on väga oluline su hääletoon. Ära ütle seda ähvardavalt, vaid rahulikult ja enesekindlalt. Keegi ei pea pideva kriitikaga elama.

Mida teha, kui ta ei muutugi?

Ideaalses maailmas kuulab su kallim sind ära, õpib sellest midagi ja muudab end aja jooksul, aga mõnes suhtes see paraku nii ei lähe. Kui ta kritiseerib sind ikka edasi, on asi selge: lahku.

See võib kõlada karmilt, aga kui ta end ei muuda, on kõige mõistlikum sellest suhtest lahkuda, sest siin ei ole eksimisruumi — pidev kritiseerimine on emotsionaalne ahistamine.

Allikas: Elite Daily