Enamik abieludest puruneb esimese seitsme abieluaasta jooksul. Tihtipeale on lahkumineku põhjuseks lahendamata tülid ja suutmatus õigel ajal abi otsida. Välismaailmale on ju vaja jätta mulje, et teie abielu on ideaalne ja kellelegi ei räägita oma tülidest. Niimoodi tehes aga jäävad negatiivsed emotsioonid enda sisse ja enamasti on abielupaaridel ühed ja samad tülid, mida ei suudeta lahendada. Kas ei osata teha kompromisse, või on üks partneritest liiga jäärapäine, või sada muud põhjust. Ja nii minnaksegi lahku. Liiga hirmus on endale tunnistada, et “jah, ma vajan abi”, mistõttu tekib arvamus, et lihtsam on ära minna ja kuskil kellegi teisega otsast peale alustada.

Kuid isegi kui te lähete lahku ja sa leiad endale uue kaaslase, võid mõne aja pärast märgata, et teil tekivad kiiresti sarnased probleemid. Me arvame alati, et mingi probleemi taga on partner, kuid väga paljudel juhtudel oleme põhjuseks meie ise. Kuid seda ei oska keegi näha, mistõttu on hea otsida abi väljaspoolt, kus neutraalse suhtumisega inimene näeb ära probleemi tegeliku põhjuse ja allika, kust see tuleb. Niiet ära karda võtta oma partneriga koos ette seda elumuutvat sammu. Mitte ainult teie suhe ei parane, vaid see on ka võimalus näha sügavamale enda sisemusse ja tegeleda probleemi allikaga.

Miks käivad nii vähesed abielupaarid nõustaja juures?

Hirm, häbi ja sotsiaalne surve on vastuse peamised märksõnad. Kuid mitte ainult. Enamasti on põhjuseks vähemalt ühe partneri kangekaelsus, mis mõjutab ka teist, kes oleks ehk isegi valmis minema ja muutuma. Kuid kuna paariteraapias ei ole eriti mõtet üksinda käia, ei ole sellest kasu, kui üks partneritest ei ole nõus seda teekonda ette võtma. Suhtenõustaja juurde saab minna ainult avatud mõtetega ja lahke südamega. Tihti kardetakse ka, et paariterapeut soovitaks abielupaaril lahku minna, kuid tavaliselt soovitab ta seda viimases hädas või siis kui on näha, et inimesed on tema poole pöördunud lootusetult hilja.

Mis on need märgid, mis näitavad, et te peaksite viivitamatult abi otsima?

Neid on väga raske õigel ajal ära tunda, eriti kui suhe on pikka aega kehvana tundunud. Kuid kui sa märkad, et teievahelised intiimsusehetked on hakanud hääbuma, seks ei ole juba pikka aega olnud teema, ja mis kõige olulisem — kui sa saad aru, et igapäevane negatiivsus ületab täielikult need väikesed positiivsed momendid. Kuid lisaks nendele mõjutavad ka suuremad sündmused paarikese omavahelist läbisaamist, näiteks armastatud vanema surm, lapse kaotus või suured rahamured. Need probleemid panevad tõelise põntsu inimese psüühikale, mistõttu peaks kindlasti abi otsima, kasvõi ainult iseenda jaoks.

Millal on õige aeg minna nõustaja juurde?

Väga keeruline on panna paika see täpne hetk, millal peaks kohe kindlasti viivitamatult abi otsima. Siin tuleb appi sisetunne, sa arvatavasti tunned täpselt ära, et enam ei ole suhtes asjad korras. See ongi õige hetk, mil peaks partneriga rääkima ja tutvustama talle paariteraapia ideed. Võid suhtenõustaja juurde minekut võrrelda hambaarsti juurde minemisega — kui tunned, et peaksid minema, siis mine. Alati on parem minna kui minemata jätta.

Millal on liiga hilja saada nõustajalt abi?

Kui te olete üksteise suhtes verbaalselt ja/või füüsiliselt vägivaldsed, kutsute üksteist koledate hüüdnimedega ja ei suuda taluda teineteise juuresolekut, on arvatavasti liiga hilja ja keegi ei saa teid enam aidata. Seetõttu on oluline varem küsida abi, enne kui enam ei saa midagi päästa.

Allikas: Fatherly