"Täna on ju tööpäev, inimesi saab kindlasti vähe olema," pakkus üks müüja Setumaalt. "Aga kindel on see, et kõikse paremad asjad ostetakse esimestel päevadel ära ja pärast on vaid riismed järel."

Kel Mardilaada külastamine iga-aastane traditsioon teab täpselt, kust leida mullu silmajäänud kindapaar või kaelaehe. Tavaliselt istuvad meistrid ja käsitöölised seal, kus mullugi. Igal juhul märkab silm juba kaugelt Muhu värve, Lihula lilltikandit, Kihnu kudumeid või Setumaa traditsioonilisi tikandeid.

Kihnu kaunid sõrmikud saavad hinnasildid juurde ja meistri nimigi on kindapaaril kirjas. Kindapaarid algavad 25 eurost.

Kaugelt tunneb ära Maarja-Magdaleena gildi meistri Raina Subi vilditud pildid, lepatriinud ja vahvad sügisannid. Tervislikud tatrapadjad on aga valminud Viljandimaal, ühes nendega on letil ka mesi.

Disainer Triin Tomingas sätib riidepuule lasteriideid. "Eks selle firma loomine ja lasteriiete õmblemine sai alguse oma lastest," ütleb ta. Tema loodud kaubamärgi Emma ja Theo rõivavalikus on mantleid, kleite, pluusesid ja muudki. Ühed pluusid isegi helendavad pimedas.

Taimi Härma toredadest käpikutest ei saa niisama mööda minna. "Olen 25 aastat tegelenud kudumitega ja aeg-ajalt on ikka mõte olnud, et peaks midagi muud tegema, sest ära sellest ju ei ela. Aga ikka teen," ütleb ta. Taimi kindad on kahekordsed ja seest kraasitud, mistõttu ka eriliselt soojad. Kaunistuseks on rüütehnikas lambad, tikitud rebased, vilditud linnud jms. Ka kõige väiksem pereliige saab sellest letist endale soojad labakud.

Ema ja tütar, Anu Vingisaar ja Kristel Ader, on kaunid nagu kaks inglit. Ilus, õrn ja romantiline on ka nende loodud keraamika ja tekstiil-käsitöö. Keraamilised naisenäoga prossid, kõrvarõngad, rääkimata kruusidest ja küünlajalgadest - jõulukingiks parim valik.

Vildi, pitsi ja kangaste imelisel "kokkusulatamisel" valminud rõivad on kaubamärgi Pehmuse pärusmaa. Nende jakid, seelikud, vestid, küünlalaternad on sündinud puhta käsitööna. Meistrid panevad kokku eestimaise lambavilla, pitsid ja erinevad kangad.

"Kuna see on tõesti puhas käsitöö, siis on see ka parajalt füüsiline töö. Mitte niivõrd käed ei väsi, kui aga õlad ja kael," ütleb Pehmuse perenaine.

Mardilaat on avatud neljapäevast pühapäevani. Pilet maksab 5 eurot, õpilastele ja pensionäridele 3 ja perepilet 9 eurot.

Mardilaadal saab osa võtta erinevatest käsitöökursustest ja töötubadest, täpsem ajakava on üleval leheküljel folkart.ee.

Muu hulgas meisterdatakse tänavusel Mardilaadal maailma suurim rookroon ja üritatakse pääseda Guinnessi rekordite nimekirja.