Pere loomise mõttes ei ole selles midagi halba, et naised alles 30selt tahavad lapsi saada. Selleks ajaks on enamasti juba sarved maha joostud ja stabiilne sissetulek ning elukoht. Kuid rasedaks jäämine ja rasedus ise on siiski veidike raskendatud. Et rasedus kulgeks edukalt, siis võta teadmiseks järgmised asjad:

1. Kui sa oled üle 30aastane, siis sul on iga kuu 20%-line võimalus rasedaks jääda. Üle 40stel on aga ainult 5%-line võimalus.

2. Ole kursis oma ovulatsiooniperioodiga ja proovi sinna vahemikku planeerida aktiivsem seksielu.

3. Käi regulaarselt günekoloogi juures kontrollis, sest erinevad suguhaigused võivad piirata sinu rasestumisvõimalusi.

4. Ära jää lootma sellele, et ka sina oled üks nendest, kellel õnnestub 30ndate eluaastate lõpus loomulikul teel rasestuda.

5. Kui sa oled alla 35aastane ja proovinud kõike, et rasestuda, kuid see ei ole umbes aasta aega õnnestunud, siis minge koos partneriga kontrolli.

6. Kui sul ei õnnestu kuidagi rasestuda, siis alati ei ole sina süüdi. Pooltel juhtudel ei ole mees võimeline lapsi saama või peab sisse viima mitmeid olulisi elustiili muudatusi, et oma sperma kvaliteeti ja spermatosoidide liikumiskiirust parandada.

7. Kui sinu menstruatsioonid on ikka veel ebaregulaarsed, siis räägi sellest oma naistearstiga ja püüdke koos leida efektiivne lahendus.

8. Mõtle, kas munarakkude külmutamine oleks üks lahendustest, kui bioloogiline kell hakkab kukkuma, aga sa ei soovi veel mõnda aega rasestuda, kuid tead, et tahad seda tulevikus kindlasti siiski teha.

9. Vali hoolega, millist rasestumisvastast vahendit sa kasutad, sest isegi kui sa lõpetad nende kasutamise, võivad osade hormonaalsete vahendite mõjud kesta veel kuid.

10. Ära usu kõike, mida sõbrannad sulle räägivad. Kuula arstide soovitusi ja mõtle ka ise kriitiliselt kaasa.

Allikas: She Knows