Kui elad haigustunuga samas kodus, käitu nii:

1. Kui võimalik, kasutage erinevaid tualette/vannitube

Kui su kodus on rohkem kui üks vannituba, tuleb see nüüd teile kasuks. Kuna viirus püsib pindadel veel pikki tunde ja võib levida ka köhimise või aevastamise teel või läbi väljaheidete, on parim, kui teil on nüüdsest eraldi vannitoad.

Kui teil on kodus vaid üks vannituba/wc, tuleks suhtuda isiklikku hügieeni ja pindade desinfitseerimisse äärmiselt tõsiselt. Puhastage regulaarselt tualettpotti, segisteid ja ukselinke.

2. Magage eraldi voodites

Kuna pisikud levivad ka pehmetel pindadel (näiteks voodlinad) ja peaksite üleüldse teineteisest vähemalt kahe meetri kaugusele hoidma, on mõistlik magada ajutiselt eraldi voodites. Kui teil kaht eraldi voodit kodus ei ole, võiks terve inimene magada elutoa diivanil.

3. Haigestunud inimene kandku näomaski

Kuigi õues käies pole kohustuslik näomaski kanda, siis kui sinu kodus on keegi nakatunud, tasuks siiski tal näomask ette panna, et viiruse levikut piirata. Kui haigestunu ei ole nõus seda tegema, pane endale mask ette.

4. Suhtu hügieeni tavapärasest tõsisemalt

Veel üks hea viis, kuidas viiruse levikut takistada, on ise hügieeni tõsisemalt suhtuda, mis tähendab põhimõtteliselt seda, et piserdad regulaarselt pindasid desinfitseeriva ainega üle. Lisaks oleks mõistlik, kui haige inimene ajutiselt pulti ja muid koduseid asju tihti ei puuduta, muidu peab neid kogu aeg uuesti puhastama.

5. Võta ka kätepesu tõsiselt

Iga kord, kui puudutad midagi, mida haige inimene on puudutanud (ka sinu kodulooma), pese oma käsi seebi ja veega koheselt vähemalt 20 sekundit. Kui see pole võimalik, väldi vähemalt oma näo puudutamist.

6. Ole musta pesuga ettevaatlik (aga pese pesu tihemini kui tavaliselt)

Kuna pisikud on levivad ka riietel (või muudel kangastel nagu linad ja pleedid), peaksid neidki tihemini pesema.

Kui viid pesu pesumasinasse, pane kummikindad kätte, hoia räpased asjad enda näost ja kehast võimalikult kaugel ning ära raputa neid rohkem kui vaja. Pese käed kohe peale kummikinnaste eemaldamist ära ning desinfitseeri pesukorv ja pesumasina nupud.

7. Ärge jagage isiklikke asju

Loomulikult tead, et te ei tohiks praegu juua samast kruusist ega kasutada sama kahvlit, kui üks teist on nakatunud, aga samuti tuleks vältida samade rätikute, tekkide jms kasutamist.

Kui võimalik, viibigu haige inimene ühes kindlas ruumis ja kasutagu isiklikke asju, et ta pisikuid mööda tuba laiali ei kannaks.

Allikas: Apartment Therapy