Igale sellisele välisele faktorile vastab kindel kehatüüp.

Tuuletüüp reageerib eriti tundlikult tõmbetuulele ja ilmamuutustele ning kannatab sageli liigesehaiguste, artroosi, koolikute ja kõrge vererõhu all. Kui ta on külmetunud, tekivad tal kiiresti peavalu, migreen, kolmiknärvi- ja teised kiirgava närvivaluga põletikud, samuti kaelavalu.

Niiskusetüüp reageerib eriti tundlikult niiskusele. Tema tüüpilised kaebused on ödeemid, reuma, depressiivsed meeleolud, hüpohondria, madal vererõhk, keskendumisraskused, mitmesugused seedehäired ja muud kõhuhädad, samuti südamepuudulikkus.

Külmatüüpi inimesel on kalduvus külmadele jalgadele ja kätele ning ta külmetab kergesti. Ka neeru- ja neeruvaagnapõletik, põiepõletik, frigiidsus, kopsuhaigused, maokrambid, valulik ja tugev menstruatsioon ning madal vererõhk on selle kehatüübi tüüpilised vaevused ja haigused.

Kuuma- ehk soojatüübil on seevastu alati soe. Sellise kehatüübiga inimene on enamasti ülekaaluline ja tal on kõrge vererõhk. Sagedamini teeb talle tüli päikesepõletus, palavik, nahalööbed, põletikulised haigused, unehäired ja südame-veresoonkonna haigused.

Kuivusetüüp kannatab suhteliselt tihti neurodermatiidi, psoriaasi, vereringehäirete, seede- ja maoprobleemide või astma pärast. Üldiselt kaldub seda tüüpi inimene liigselt vedelikku kaotama, seetõttu näeb tema nahk sageli välja väsinud ja närtsinud.

Ilmastiku kõrval mõjutavad tervist suurel määral ka teised tegurid, nagu toitumine, magamisharjumused, seksuaalne aktiivsus, individuaalne füüsiline vorm ja üleväsimus, aga ka infektsioonid, mürgitused ja parasiidid. Samuti elustiil, mis ei vasta kehatüübile, või ebatervislikud harjumused.

Mõõdukas iseendaga tegelemine ja oma tervise eest hoolitsemine võivad meile aga tagada parima tulemuse.

Emotsioonid haiguste põhjustena

Haigusi võivad põhjustada peale väliste tegurite veel võimsad jõud, mis mõjutavad meid seestpoolt – emotsioonid. Nad võivad märgatavalt rikkuda tasakaalu kehas, meeles ja vaimus.

Kui teatud emotsioonid valitsevad meie psüühikat ja meelt juba pikka aega, võivad selle tagajärjeks olla haigused.

HTM-s lähtutakse viiest põhiemotsioonist, milleks on raev ja viha, meelehärm ja kurbus, rõõm, raskemeelsus ja mure, hirm ja kartus. Iga emotsiooniga on seotud ühe elundi talitlus: raev ja viha mõjutavad maksa, meelehärm ja kurbus kopsu, raskemeelsus ja mure põrna ning hirm ja kartus neerude talitlust. Rõõm mõjutab esmajärjekorras südant. Kuna see elund on kõige tähtsam, on ka kõigil teistel tunnetel teatud annus südame väljendusest.

HTM-arst ei otsusta inimese tundeelu üle mitte üksnes tema kehahoiaku ja miimika ­põhjal. Ka sellised tegurid nagu vegetatiivsed talitlushäired, lihaspinged ja valud teatud kehaosades, mis on ühenduses vastava elundiga, peegeldavad inimese sisemuses toimuvat.

Selleks et terveks saada, tuleb elemendid üksteise suhtes jälle tasakaalu viia. Selle protsessi toetamiseks ja saatmiseks on olemas ­mitmesuguseid abinõusid ja vahendeid. Mõningatega nendest tutvute alates lehe­küljelt 86.