Stressi puhul intensiivistub neerupealiste funktsioneerimine. Kortisoolitase tõuseb, kuid kuna kortisooli ja suguhormoone toodetakse organismis samadest eelhormoonidest, siis jätkub neid suguhormoonide jaoks vähem. Eluohtlikus olukorras on võitlemine tähtsam kui paljunemine. Nii suguhormoone kui kortisooli toodetakse pregnenoloonist ja progesteroonist. Suguhormoonide tootmine kannatab eelkõige siis, kui stress kestab pikemat aega. Kui keha toodab kroonilise stressi tõttu pidevalt suurtes kogustes kortisooli, kasutatakse eelhormoonid pregnenoloon ja progesteroon ära ning nende puudus toob kaasa östrogeeni suhtelise liia. Östrogeeni ei pruugi olla liiga palju, vaid progesterooni, mis on östrogeeni toime tasakaalustaja, on liiga vähe. Sellest tekib kehas nn östrogeenidominantsuse sündroom.

Kui esineb rohkem kui kolm alltoodud sümptomit, võib olla tegemist östrogeeniliiaga:

-libiido langus
-ebaregulaarsed või muul viisil atüüpilised menstruatsioonid
-puhitus (vee peetumine)
-rindade turse ja valulikkus
-fibrotsüstilised muutused rindades
-peavalud (eelkõige menstruatsiooni eel)
-tujukõikumine (enamasti ärrituvus ja depressioon)
-kaalu- või rasvamassi tõus (eriti alakõhu ja puusade piirkonnas)
-käte ja jalgade külmus (kilpnäärme talitlushäire sümptom)
-juuste väljalangemine
-kilpnäärme talitlushäire
-aeglane ainevahetus
-mõtteprotsesside hägustumine, mäluhäired
-väsimus
-unehäired/insomnia
-PMS

Hormoonide tasakaalustamiseks on vaja vähendada emotsionaalset stressi. Stressi langetamiseks on oluline piisav füüsiline aktiivsus ning rahustavad ja pingeid vabastavad tegevused nagu näiteks hormoonhäälejooga. Hormoonhäälejooga koosneb Hatha jooga ja pehmetest liikumisharjutustest koos hääletöö ning vaagnapõhja- ja kõhu süvalihaste treeninguga. Kavas on Aviva Dance meetodil põhinevad harjutused ning tantristliku jooga asanad.

Hormoonhäälejooga suurendab alakõhus energiat ja verevarustust, toob juurde hormoone, hapnikku ja toitaineid. Lihaste stimulatsioon, nende tahtlik pingutamine ja lõdvestamine ning õige hingamine käivitavad isetervenemismehhanismid, mistõttu saavad laheneda paljud probleemid nagu tsüklihäired, PMS ehk premenstruaalne sündroom, inkontinents ehk pidamatus, viljastumisprobleemid, tsüstid, müoomid, PCOS ehk polütsüstiliste munasarjade sündroom, üleminekuea vaevused…

Hääletöö — erinevate kehapiirkondadega resoneeruvate häälikute, silpide ja mantrate laulmine — suurendab hormoonvõimlemise toimet, rahustab, lõdvestab ning aitab pingeid, stressi vabastada, kuna hääletöö toimel korrastub hingamine ning helide toonimine aitab vallandada valuvaigistavaid ja tujutõstvaid heaolu- ehk õnnehormoone — beta-endorfiine, dopamiini, oksütotsiini, seratoniini ning vähendab stressihormoonide (adrenaliin, kortisool) taset.

Hormoonhäälejooga on kasulik ka terviseprobleemideta täiskasvanutele, kuna lisaks stressile mõjutavad hormonaalset tasakaalu ülekaal, ebatervislik toitumine ning meie igapäevakeskkonnas laialdaselt levinud ksenoöstrogeenid — säilitus- ja lisaained toidus, selle pakendites, kosmeetikas, puhastusvahendites, tampoonides jmt.

Hormoonhäälejooga aitab hormoone tasakaalustada — paraneb tuju, seedimine, üldfüüsiline vorm ning uni. Kõhu süvalihaste regulaarsel treenimisel tekib trimmis keskkoht.
Osalemine ei eelda muusikalist haridust ega laulmisoskust.Treening ei sobi rasedatele ning esimesed 3 kuud pärast sünnitust. Vaata lisaks Häälejooga kodulehelt!