Alustuseks, kui palju üldse on liiga palju?

Alustame algusest: kofeiin on erguti, mistõttu peaksid selle tarbimisega piiri pidama. Tervislik oleks juua päevas umbes 400 mg kohvi ja korraga mitte rohkem kui 200 mg. See kõik võib sinu kehakaalu ja üleüldist tervislikku seisu arvestades olla pisut erinev.

Keskmine latte sisaldab umbes 110 mg kofeiini kruusitäie kohta (250 ml). Ka tee võib sisaldada 250 milliliitri kohta kuni 105 mg kofeiini ehk pea meeles, et seda ei leidu vaid kruusitäies maitsvas kohvis, vaid ka näiteks šokolaadis või kõiges, mis on kohvimaitseline (koogid, küpsised, jäätis...). Koola ja energiajoogid sisaldavad samuti kofeiini ja ka mõned proteiinipulbrid.

Mida teha, kui oled liiga palju kofeiini tarbinud?

Kui oled kofeiiniga üle pingutanud ja tunned, et süda puperdab liiga kiiresti, siis esmalt proovi hinnata, kas olukord hakkab totaalselt kontrolli alt väljuma? Kui jah, tasub võtta ühendust arstiga.

Kui aga jooksed lihtsalt liiga sageli vetsu vahelt, tunned tohutut janu või sul on raske uinuda, oled ärevil, närviline ja rahutu ning ka pea hakkab valutama, siis pole just palju, mida saaksid teha peale ootamise. Pane tähele, et kohvi liigtarbimise kõrvalmõjud võivad kesta lausa 12 tundi, mistõttu nende kadumiseks kulub aega.

Siiski, tervislik toidukord võib aidata sul mõtteid mujale viia ja ka vee joomine võib olukorda pisut leevendada.

Allikas: Body&Soul