Uuri välja, kui tihedad su rinnad on

See on üks uuemaid viise enda kaitsmiseks. Nooremate naiste seas on levinud fakt, et rind sisaldab rohkem kudet kui rasva, mistõttu on kasvajat mammogrammi uuringus raskem avastada. Mammogramm näitab kudesid ja kasvajaid valgetena, rasv aga näeb tumedam välja. Kui sul on tihedad rinnad, tasub paluda oma arstilt, et ta saadaks sind digitaalse mammogrammi uuringule, sest sellel on suurem kontrast ja arstil on lihtsam avastada iseärasusi.

Liiguta ennast piisavalt

Liigutamine aitab hoida kaalu kontrolli all, mis on tervisele kasulik ja uuringud on näidanud, et naised, kes võtavad täiskasvanueas palju juurde, on palju vastuvõtlikumad rinnavähile kui need, kes võtavad juurde ainult mõne kilo.

Ole kursis oma perekonna vähijuhtumitega

Kuna vähk võib olla pärilik, siis tasub kursis olla nii oma ema- kui isapoolse suguvõsa haigusjuhtumitega. Kui neid on esinenud, tasub olla eriti ettevaatlik ja käia tihedamini tervisekontrollis.

Hoidu liigsetest ultrahelipiltidest

Ehkki mammogramm aitab avastada rinnavähki, ei tohiks seda liiga tihti teha, sest see sisaldab vähesel määral radioaktiivset ainet, mis võib rakkudes põhjustada DNA mutatsioone. Loomulikult ei tohiks loobuda mammograafiast, kui arsti sõnul on see vajalik.

Piira hormonaalsete vahendite kasutamist

Uuringud on näidanud, et kombineeritud östrogeeni ja progestiinravi pikaajaline kasutamine, näiteks menopausi sümptomite leevendamiseks, suurendab naise rinnavähiriski 24 protsenti.

Vali rinnaga imetamine

Kui sa oled alles emaks saanud, siis kui vähegi võimalik, otsusta rinnaga toitmise kasuks. Kui naine vähemalt pool aastat pidevalt oma last rinnaga toidab, vähendab see rinnavähi saamise riski 10%.

Söö iga päev korralikult

See tõde on kõigile teada, et sa oled see, mida sa sööd. Kui sa toitud tervislikult ega joo eriti alkoholi, on sul palju väiksem võimalus saada ükskõik milline vähivorm.

Käi regulaarselt kontrollis

See on oluline, sest mida varem rinnavähk avastatakse, seda kiiremini saab tegutsema hakata, et naine saaks terveks ilma elumuutvate tagajärgedeta.

Kui sul on suurem risk saada rinnavähk, ole eriti ettevaatlik

Kui sinu peres on olnud juba rinnavähi juhtum, või üldse mõni muu vähivorm, pea oma arstiga nõu, kui tihedalt sa peaksid kontrollis käima ja mida oma elustiili juures muutma.

Allikas: Prevention