Südamelöökide sagedus ühe minuti jooksul sõltub päris paljudest teguritest — sellest, kas isik on naine või mees, noor või vana, heas vormis või mitte.

Pulssi saab mõõta randmelt või unearterilt, aseta sinna oma parema käe nimetissõrm ja keskmine sõrm (pöidlaga pulssi ei mõõdeta) ning loe kokku, mitu lööki on 60 sekundi jooksul. Et oma lugemises kindel olla, võiksid seda teha igaks juhuks mitu korda järjest. Kõige parem aeg pulsi mõõtmiseks on hommikul peale ärkamist ja enne voodist välja ronimist, ehk peale korralikku ööund.

Täiskasvanud inimese normaalne pulss on puhkeolekus 60-100 lööki minutis, ehkki pigem arvatakse, et üle 90 südamelöögi minutis on juba kõrge pulss. Laste tavaline pulss on aga täiskasvanute omast palju kõrgem, mistõttu ei tasu beebide puhul paanikasse minna, kui tekib tunne, et nende süda lööb liiga kiiresti.

Vastsündinu kuni ühe kuu vanuse normaalne pulss: 70-190 lööki minutis
Ühe kuni 11 kuu vanune: 80-160 lööki
Ühe kuni kahe aastane laps: 80-130 lööki
Kolme kuni nelja aastane: 80-120 lööki
Viie kuni kuue aastane: 75-115 lööki
Seitsme kuni üheksa aastane: 70-100 lööki
Kümne aastane ja vanem: 60-100 lööki minutis

Samuti on naistel veidi kõrgem pulss kui meestel. Arvatakse, et see on seotud hormoonidega, ehk kuna meestel on rohkem testosterooni, on nende pulss veidi madalam.

Tegurid, mis võivad südamerütmi tavalisest kõrgemaks muuta, on näiteks magamatus, suur stress, ülekaal, suitsetamine ja erinevad tervisehädad.

Väga edukatel sportlastel võib puhkeolekus olla südamerütm kõigest 40 lööki minutis.

Allikas: Insider