Taruvaik ehk tarupigi ehk proopolis on meeldiva lõhnaga vaigutaoline kleepuv aine, mida mesilased valmistavad ning kasutavad peamiselt taruseinte tihendamiseks. Taruvaigu lähteained koguvad mesilased puude, näiteks kase, pungadelt. Ühe taru raamiliistude puhastamisel saab harilikult 50–100 grammi taruvaiku.

Üle 50 bioaktiivse ühendi

Proopolis sisaldab kõige rohkem taimseid valke, vaha ja palsameid ning eeterlikke õlisid ja parkaineid. Pisut leidub tarupigis ka õietolmu. Proopolise bioaktiivsus tuleneb peamiselt fenooliühenditest. Rohkesti leidub ka eeterlikke õlisid, mis desinfitseerivad limaskesti. Taruvaigust on leitud üle 50 bioaktiivse ühendi, millest olulisimad on mikroobivastase toime ja kudede taastumist soodustava mõjuga.

Õhukindlas klaaspurgis, pimedas ja 16–18 kraadi juures säilitab proopolis raviomadused kuni viis aastat. Ise valmistatud tinktuuri tervistav toime püsib kaks-kolm kuud. Külmas vees lahustub taruvaigust vaid 6%, soojas vees 11%, piirituses aga lahustub see täielikult, välja arvatud vaha ja õietolm.

Organismi tugevdamiseks võta taruvaigutinktuuri profülaktikaks 15–20 tilka vähese veega 2–3 korda päevas umbes kaks nädalat järjest. Külmetushaiguse korral mõjub hästi 25–30 tilka 2–3 korda päevas kolm nädalat.

Antibiootikumikuuri ajal saab kahjustada seedekulgla mikrofloora. Taruvaigul on ka tõhus seenevastane toime, samal ajal ei tapa ta soolestiku kasulikke mikroobe. Seetõttu on kasulik antibiootikumide tarvitamise ajal võtta 25–30 tilka tinktuuri 2–3 korda päevas, pärast seda 15–20 tilka 2–3 korda päevas umbes paar nädalat.

Hingamisteede haiguste ärahoidmiseks on taruvaik tõhus abimees. Seda võiksid tarvitada eriti need, kellel kipub sageli olema nohu, neelu-, kurgumandli- ja põsekoopapõletik või angiin.

Korra sügisel, talvel ja varakevadel võiks teha 2–4-nädalase taruvaigukuuri.

Tilguta vähesesse, umbes 40-kraadisesse vette olenevalt kehakaalust 15–30 tilka 10-protsendilist tinktuuri ja võta seda igal hommikul pool tundi enne sööki.

Kui ümberringi on nohuseid ja köhivaid inimesi, näri lisaks puhast taruvaiku (piisab 1 grammist) 2–3 korda päevas umbes veerand tundi ja sülita jääk välja.

Juhul kui tinktuur veega ei maitse, pane seda mee sisse: võta 100 g mee kohta 10 ml 10% tinktuuri, sega korralikult läbi, sule õhukindlalt ja hoia pimedas. Tarvita 1 tl 3 korda päevas, enne allaneelamist hoia suus nii kaua kui võimalik.

Taruvaigumesi sobib ka valutava kurgu, köha ja igemepõletiku puhul.

Köha ja bronhiidi korral võib tinktuuri tilgutada kuuma vette ning 2 korda päevas umbes 5 minutit auru sisse hingata. Veel parem toime on siis, kui paned kuuma kummeliteesse 100 ml kohta 15–20 tilka 10–20% tinktuuri, 2 tilka eukalüptiõli ja 1 küüslauguküünest pressitud mahla.

Naha marrastusi ja kriimustusi parandab kõige paremini 20–30% tinktuur. Tänapäeval soovitatakse marraskil koht lihtsalt puhtaks pesta ja sideme või plaastriga katta. Et kriimustused ja väiksemad haavad halvaks ei läheks, on rahvaravis neid tupsutatud ka taruvaigutinktuuriga. Värskesse haava ei või seda muidugi panna.

Rahvaravis on taruvaigutinktuuriga määritud väljaväänatud jala valulikku turses kohta või tehtud veega lahjendatult mähist.

Taruvaik sees- ja välispidiselt

Taruvaigul on leitud hulgaliselt bioaktiivseid toimeid:

  • tugevdab immuunsust;
  • hävitab tõvestavaid baktereid;
  • leevendab põletikku;
  • tuimastab limaskesti ja marrastuspiirkondi;
  • kiirendab koevigastuste paranemist ja naha epiteelkoe taastumist;
  • pidurdab turse teket;
  • takistab haigusseente kasvu;
  • vähendab sügelust jm.

Loe edasi portaalist Kodus.ee