Ole tuttav oma nahaga

Ole kursis oma sünnimärkidega ja üleüldise naha olukorraga, et varakult avastada näiteks melanoom või saada jälile, kui mõni sünnimärk hakkab katki minema, kuju või värvi muutma. Kindluse mõttes võid iga mõne kuu tagant oma sünnimärke pildistada, et sul oleks alati võrdlusmaterjal käepärast.

Rinnakontroll on väga oluline

Vahel saavad mõned naised ise jälile, et neil on rinnavähk ja tänu varakult avastatud kühmule või ebatavalisele mügarikule rinnas saavad nad kiiresti abi ja vähk võib olla alles algstaadiumis. Naised võiks oma rindu kontrollida iga kuu.

Hammaste- ja igemekontroll

Uuri vahepeal ka oma suud. Ega sul pole hambaauke tekkinud? Hingeõhk lõhnab ikka samamoodi nagu tavaliselt? Igemed ei veritse või ei ole paistes? Kõigele sellele tuleks tähelepanu pöörata.

Ole kursis ka oma intiimosadega

Mehed peaks aeg-ajalt kontrollima oma munandeid, sest noortel meestel on üpris kõrge risk munandivähiks. Ka naised võiksid kursis olla oma intiimosadega, sest mida kiiremini jälile saada näiteks tupeseenele, seda kiiremini saab seda ka ravima hakata.

Hoia silm peal ka oma väljaheidetel

See ei tundu küll kõige toredam asi mida teha, aga kahjuks peab kursis olema ka oma väljaheidetega, et saaksid varakult aru, kas sinu sisemuses on midagi korrast ära. Sellele võivad viidata näiteks kõhulahtisus või kõhukinnisus ja veri väljaheidetes.

Allikas: YourTango