1. MÜÜT: nahavähk on värvipime

Need, kellel on heledam nahatoon, on ka suuremas nahavähi arenemise riskigrupis. Lisaks peavad olema ettevaatlikud ka blondid ja punapead, roheliste ja siniste silmadega inimesed või need, kelle nahka katavad tedretähnid või kelle nahk põleb päevitades kiiremini ära.

2. MÜÜT: nahavähk tuleb alati tagasi

Enamasti 1. ja 2. staadiumi nahavähk ei naase (kuigi risk on olemas). Ka hilisemate staadiumite puhul on lootust, ei kui inimene on terveks ravitud, siis nahavähk ei tule tagasi.

3. MÜÜT: kui lapsena piisavalt palju päevitad, siis sul tulevikus nahavähki ei teki

See on üks suurimaid nahavähi kohta levivaid müüte. Paljud inimesed usuvad, et sul on võimalik "karastada" oma nahk lapsepõlves ära, aga tegelikult selline käitumine hoopis suurendab vähi tekkimise riski.

4. MÜÜT: nahavähk ohustab ainult nahka

Ka su silmad võivad ära põleda ja võib areneda okulaarne melanoom ehk vähk, mis tekib just silmade piirkonda. Täpselt nagu UV-kiired võivad kahjustada su nahka, võivad nad kahjustada ka su silmi ja nägemist.

5. MÜÜT: solaarium on ohutum kui päikese käes päevitamine

Tõde on hoopis vastupidine: solaariumist kiirgavad UV-kiired on hoopis kahjulikumad kui päikesekiired.

6. MÜÜT: D-vitamiini saamiseks tuleb viibida päikese käes päevituskreemi kandmata

See on tõsi, et nahk toodab D-vitamiini kui see pole kaitstud päevituskreemiga ja D-vitamiin on organismile väga kasulik. Aga D-vitamiini ammutamiseks on ka ohutumaid viise, näiteks toidulisandite söömine ja vitamiinirikaste toitude söömine.

7. MÜÜT: riietest piisab, et nahka kaitsta

Kõik kangad ei ole samasugused. Näiteks just suvel kantavad õhukesed riided ei kaitse su nahka UV-kiirte eest piisavalt. Kui tahad loota ainult riietele, siis uuri välja, kui palju kaitset need tegelikult pakuvad.

8. MÜÜT: nahavähk ei tapa

See ei ole kohe kindlasti tõsi. Hea uudis on ainult see, et nahavähki on võimalik vältida, kui lõpetad esmalt juba mainitud müütidesse uskumise ja kaitsed edaspidi oma nahka päikese eest ega käi solaariumis.