Värske uuringu järgi on käärsoole- ja pärakuvähi esinemine noorte seas tõusuteel. Nimelt on 1990ndatel sündinutel võrreldes 1950ndatel sündinutega kahekordne risk haigestuda käärsoolevähki ja lausa neljakordne risk haigestuda pärakuvähki. Samal ajal on üle 55aastastel risk nendesse vähkidesse haigestuda langenud.

Mis seda põhjustab? Teadlased ei ole jätkuvalt täiesti kindlad, aga seda uuritakse. Hetkel arvatakse, et oma rolli mängivad siin nii stress, dieedid ja muud käitumismustrid.

See uudis on aga eriti murettekitav naistele, sest käärsoole vähk on hetkel kolmas suremusi põhjustanud vähk naiste seas (kohe rinna- ja kopsuvähi järel). Õnneks on ka hea uudis: käärsoolevähk on üks kõige välditavamaid vähi liike. Seega, kui märkad järgnevaid sümptomeid (või sinu lähedastel on olnud käärsoolevähki), broneeri aeg arsti juurde koheselt.

Märkad väljaheidetes tumedat verd

Suure tõenäosusega on tegemist hoopis hemorroidide või kerge haavaga, aga kui verd on palju ja see on tumedat või isegi mustjat tooni, helista oma arstile. See võib olla märk sellest, et veritsus pärineb käärsoolest.

Kõht on kinni

Kõigil on aeg-ajalt kõht kinni, aga kui seda esineb tihedamini, võib see viidata sellele, et käärsooles takistab miski väljaheidete edasiliikumist. Käärsoole alguses on kaka pehme ja seega võimeline takistustest mööda manööverdama. Käärsoole lõpu poole muutub see aga tahkemaks ja kui seal juhtub olema ka midagi kasvajalaadset, on sel keeruline kasvajast mööda saada. Kõhulahtisus, mis kestab seejärel kauem kui paar päeva, peaks häirekellad tööle panema.

Su kõht on jubedalt krampis

Ootamatud krambid alakõhus võivad olla lihtsalt gaasid… või midagi hullemat. Kui need valud tunduvad võõrad või tekib tunne justkui tahaksid number kahele minna, aga ei suuda, räägi sellest oma arstiga.

Sinu väljaheide on pliiatsilaadse diameetriga

Kui miski käärsoolt blokeerib, peab väljaheide peenemast kohast läbi pääsema. Seega, kui see näeb välja kui pisut paksem nöör, küsi oma arstilt nõu. Parem karta kui kahetseda.

Allikas: Prevention