Toit ja jook

Tüüpilisem mure, millega pärast suviseid aiapidusid apteeki pöördutakse on kõhuvaevused: raskustunne, kõhuvalu ja gaasid. Probleemi põhjuseks pole sageli toit iseenesest, vaid pigem suutmatus söögiga piiri pidada. Tähelepanu tasub pöörata ka jookidele. Enamus karastusjooke ja mahlasid on väga suhkrused ja kaloririkkad. Kõhusõbralikud pole ka mullijoogid, mis kutsuvad puhitust ja ebamugavustunnet. Kõhuprobleemide ennetamiseks soovitan pidutsemise jooksul tarbida rohkem vett, panna suurem osakaal juurviljade kogusele taldrikul ning süüa oma portsioni aeglaselt, tehes vahepeal pause suhtlemiseks ja liigutamiseks.

Peojärgsete seedevaevuste leevendamiseks võib abi leida nii looduslikest preparaatidest (apteegitill, piparmünt, pune, koirohi) kui ka ravimitest: gaase lõhustavad simetikooni ja dimetikooni preparaadid; toidu seedimist hõlbustavad seedeensüümide preparaadid; ka probiootikumid, mis tugevdavad soole loomuliku mikrofloorat ja seega aitavad toitainete lõhustamisele kaasa.

Kuldne reegel: “Kui võtad, võta vett vahele!” Kuna alkohol on vett väljutavate omadustega, soovitan alkoholi tarbimise vahele kindlasti vett juua. Koos veega kaovad organismist ka olulised mikroelemendid, mispärast on suurepäraseks asendajaks mineraalvesi. Lisaks aitab vahepealne vee joomine hoida alkoholiga piiri ja sellega mitte liialdada. Pohmelli ennetamiseks soovitatakse enne alkoholi joomist korralikult süüa, tänu millele imendub alkohol aeglasemalt ja inimene jääb vähem purju. Apteegis on saadaval kapslid, pulbrid ja plaastrid, mis sisaldavad antioksüdantseid aineid, aminohappeid ja vitamiine ning vähendavad seega oluliste mikrotoitainete kadumist ja peojärgseid sümptomeid. Alkoholimürgistuse korral on abi puhta vee joomisest ja absorbeerivate ainete kasutamisest (aktiveeritud süsi, diosmektiidi suspensioonist, räni hüdrogeelist).

Päikesekaitse

Päikesepaisteliste ilmade korral tuleb mõelda oma naha tervisele ja kasutada UVA ja UVB kiirguse eest kaitsvaid päikesetooteid. Apteekides on lai valik tooteid erineva tekstuuri (spreid, aerosoolid, kreemid, geelid, ihupiimad ja tahked pulgad) ja päikesekaitse tasemega. Lisaks saab valida tooteid vastavalt vanusele ja nahatüübile (tume/hele, rasune/kuiv või päikesetundlik nahk; vananemise, pigmendilaikude vastase ja tooniva effektiga variandid). Päikesetoodete kasutamine ennetab naha enneaegset vananemist ja kaitseb kahjulike muutuste eest. Pärast õues viibimist võib nahka rahustada ja niisutada kas päikesejärgsete kreemide või kerge tekstuuriga aaloe geeliga.

Sääsed ja puugid

Looduses viibimisel tuleb arvestada putukatega. Soovitan kotti visata sääse- ja puugitõrjevahendi. Puugid varitsevad metsades ja mõnikümmend sentimeetrit maapinnast kõrgemal rohukõrtel. Puugitõrjeks on abi ka ultrahelipeletajatest, küll aga ei taga see ega putukatõrjevahend 100% kaitset. Vaktsiin tekitab immuunsuse puukentsefaliidi vastu, kuid paraku borrelioosi vastu ennetavat süsti ei ole. Puugi hammustuse ennetamiseks soovitan riietuda looduses heledasse ja katta paljad kehaosad. Pärast looduses viibimist tuleb kogu keha põhjalikult kontrollida. Hammustanud puugi korral tuleb ta esimesel võimalusel nahalt eemaldada ning pesta ja desinfitseerida hammustuskoht.

Mainimata ei saa jätta koroonaviirust. Isegi kui tundub, et värskes õhus ei ole nakatumise oht suur, peame ikkagi enda ja lähedaste eest hoolitsema ning järgima pandeemia ajal õpitud viiruse levikut tõkestavaid reegleid: hoida distantsi ja võimalusel vältida suurt rahvahulka; enne söömist ja joomist puhastada käed ning isegi kergete haigustunnuste korral jääda koju ja vältida lähikontakte.

Soovime kõikidele ilusaid muretuid pühi ja tugevat tervist!