Kui sul on muidu regulaarsed päevad ja ühel hetkel jäävad need vahele või hilinevad väga pikalt, siis kõigepealt tasuks muidugi teha rasedustest. Kui see on negatiivne, saab hakata otsima muid põhjuseid.

Üks väga levinud põhjus peale rasedust on stress. Kui sa koged töö juures või kodus negatiivset õhkkonda ja oled kogu aeg pinges, siis see mõjub lisaks vaimsele tervisele ka kogu ülejäänud kehale, mõjutades sealhulgas menstruatsiooni toimimist. Suure stressi tõttu võivad osadel naistel päevad lausa kuude kaupa ära jääda, see aga tekitab omakorda stressi, sest tekib hirm, et kehaga on midagi tõsist lahti. Kui sa suudad stressi maandada, märkad ehk ühel hetkel, et päevad toimivad jälle regulaarselt.

Päevade hilinemise põhjus võib peituda ka äkilises kaalutõusus, sest ka see mõjutab kehas kõige toimimist. Samuti tuleb hoolega jälgida, miks kaal äkitselt tõusis, eriti juhtudel, kui naine pole teinud muutusi oma trenni- või söömisharjumustes.

Menstruatsioon jääb ära ka siis, kui naine on hakanud ühel hetkel väga kõvasti trenni tegema. Sportimist tuleb alustada tasa ja targu, muidu teed oma kehale liiga. Kui muretsed päevade ära jäämise pärast, mõtle hetkeks — ega sa ei ole sel suvel kogemata liiga palju trenni teinud või äkitselt koormust suurendanud?

Päevad hilinevad tihtipeale ka juhtudel, kui naine on pikalt haige olnud. Keha vajab taastumiseks aega. Isegi kergema nohu või köha puhul võib tsükkel muutuda mõneks ajaks ebaregulaarseks.

Allikas: Cosmopolitan