Sõltuvalt kontaktläätsede tüübist ja kasutusaja pikkusest saab neid kanda nii päeval kui ka magamise ajal. Praegu on menukad ühepäevased ja ühekuulised kontaktläätsed, mida saab kohandada vastavalt erinevatele olukordadele ja kasutaja soovidele. Kontaktläätsedel on palju mitmesuguseid eeliseid ning need parandavad oluliselt elukvaliteeti. Ja kui järgida kontaktläätsede kaupluse Dr. Lensor koostatud läätsede hooldus- ja kasutusnõuandeid, on need täiesti ohutud ega kahjusta silmade tervist.

1. Enne kontaktläätsede kasutamise alustamist tuleb nägemist kindlasti kontrollida

Enne kontaktläätsede kasutamise alustamist tuleb kindlasti kontrollida nägemist optometristi juures, kes kontrollib nägemise seisundit ja valib konkreetsetele silmadele sobivad läätsed. Kui osta esimesed kontaktläätsed spetsialistiga konsulteerimata, võib juhtuda, et need ei sobi. See võib väljenduda ebameeldivustundes läätsede kandmisel — silmad võivad punetada, kipitada ning pisaravool võib suureneda. Enne mis tahes nägemise korrektsioonivahendi kasutama hakkamist tuleb kindlasti lasta nägemist kontrollida, et tuvastada hetkeolukord.

Igaüks, kes kannab kontaktläätsi iga päev, peaks vähemalt kord poolaasta jooksul külastama silmaarsti või optometristi nägemise ja silmade üldise tervisliku seisundi kontrollimiseks.

2. Järgige kehtivuse lõpptähtaega

Üks tähtsamaid tingimusi on, et ühepäevaseid kontaktläätsi ei tohi kasutada ettenähtud ajast kauem! Ka teiste läätsetüüpide puhul tuleb järgida kehtivustähtaega ja kandmisrežiimi. Sama kehtib kontaktläätsede hooldusvahendi kohta — ärge kasutage seda pärast kehtivusaja lõppu.

Iga kontaktläätsede kasutaja võiks kogu aeg jälgida oma silmade tervist — kui läätsede kandmisel tekib mingeid vaevusi või ebamugavustunne, tuleb võimalikult kiiresti pöörduda silmaarsti poole ja seniks, kuni on selgitatud välja probleemide põhjus, loobuda läätsedest.

3. Käed peavad olema puhtad

Esimesel külastusel õpetab optometrist kasutama kontaktläätsi vastavalt hügieeninõuetele. Edaspidi peate siiski kontaktläätsedega ise hakkama saama. Enne läätsede silma asetamist tuleb kindlasti pesta käed sooja veega ja kuivatada, et vähendada bakterite, mikroobide või mustuse silma sattumise ohtu, mis võib põhjustada infektsioone ja põletikke.

4. Ärge kasutage läätsi ettenähtud ajast kauem ja laske silmadel vahepeal puhata

Kui kasutate päevase kandmisrežiimiga kontaktläätsi, ärge unustage need enne magamaminekut eemaldada. On võimalik valida ka pikendatud kandmisajaga läätsed, kuid ka neid on soovitatav vähemalt paar korda nädalas silmast välja võtta. Soovitatud kandmisaja eiramise korral suureneb infektsioonioht.

Kui kasutate iga päev päevase kandmisrežiimiga kontaktläätsi, on soovitatav üks päev nädalas lasta silmadel puhata, kasutades vajaduse korral sel ajal prille.

Optometrist soovitab pärast ärkamist oodata 30 minutit, enne kui kontaktläätsed silma asetate, sest öösel on silma sarvkest olnud hapnikunäljas ja on veidi turses. Silmadel tuleks lasta veidi puhata ka enne uinumist.

5. Kui kasutate kontaktläätsede kandmise ajal kosmeetikat, olge ettevaatlik!

Et vältida ebameeldivusi nagu silma ärritust ja nägemise udusust, tuleb kontaktläätsed asetada hommikul silma enne meigi pealekandmist. Õhtul aga tuleks kontaktläätsed eemaldada enne näo puhastamist. Ei soovitata kasutada ripsmeid pikendava efektiga ripsmetušši, kuna see sisaldab mikrokiude, mis võivad põhjustada silmadele lisaärritust. Ka veekindel ripsmetušš ei ole soovitatav, sest võib jätta kontaktläätsede pehmele pinnale plekke.

6. Internet — kiire ja turvaline viis kontaktläätsede ostmiseks

Statistika andmetel eelistab 42% kontaktläätsede kasutajatest läätsede ostmisel veebipoodi. Peamiseks põhjuseks on e-poodide kiire areng, tänu millele suudetakse tagada kvaliteetne ja lai tootevalik, kiire tarne ja hea hind.