Miks voolab veres raud?

Raud on organismile hädavajalik. “See on oluline komponent hemoglobiinis, milles leidub ka kaks kolmandikku kogu keha rauavarudest,” selgitab Reilent. Hemoglobiini peamine ülesanne on siduda ja transportida hapnikku. Kui organismis ei ole piisavalt rauda, ei suuda organism toota terveid hapniku kandvaid punavereliblesid, mille tulemusel jääb kehal hapnikust vajaka.

Mis teeb rauapuuduse nii levinuks terviseprobleemiks?

Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on umbes veerandil maailma elanikkonnast ehk umbes 1.6 miljardil inimesel aneemia, mille peamiseks põhjustajaks on rauapuudus. Rauavaegust võivad põhjustada mitmed erinevad terviseprobleemid ning toitumishädad.

Näiteks võib defitsiit tekkida aspiriini, rohke kohvi, piima või kange tee liigsest tarbimisest.
Ka taimetoiduga liialdamine võib viia rauapuuduseni. Proviisori sõnul ohustab rauapuudusaneemia enim neid, kelle rauavajadus või rauakaod on suuremad: viljakas eas naisi, rasedaid, enneaegseid ja madala sünnikaaluga imikuid, vanemaid imikuid, väikelapsi ning teismelisi tüdrukuid.

Mis juhtub, kui rauda on liiga vähe?

„Tihti ei märka inimesed oma rauapuudust enne sümptomite ilmnemist — esineb näo kahvatus, kurnatus ning trenni tegemine või muud füüsilised pingutused osutuvad keerulisemaks,” loetleb proviisor Reilent võimalikke rauavaeguse tunnusmärke.

Lisaks võib rauavaegusele osutada õhupuudustunde tekkimine, kiire pulss, külmad käed ja jalad, isutus, uimasus, peavalu ja iiveldus. Sümptomite esinedes tuleks proviisori sõnul pöörduda perearsti poole, et määrata vereprooviga rauasisaldus veres. Ta märgib, et rasedad ja seedeelundkonnahaiguseid põdevad inimesed peaksid oma vere rauasisaldust kontrollima regulaarselt.

Kuidas olla raudkindel raua külluses?

Rauavaegust saab ennetada õigete toiduvalikute ja toitumisharjumustega. Loomsetest rauaallikatest toob proviisor välja punase liha, veretoidud (verivorst, verikäkk), maksa ja muna. „Meestel imendub toidust umbes neli korda vähem rauda kui naistel, seega tasub taimse dieediga meestel eriti hoolikalt oma rauaallikatel silma peal hoida,” hoiatab Reilent. Taimseteks rauaallikateks on erinevad oad (sojaoad, aedoad jne), tofu, läätsed, pähklid ja seemned, teraviljad, spinat ja teised rohelised lehtköögiviljad, meliss ja maasikad.

Siinkohal on oluline märkida, et raua omastamine taimsest toidust on peaaegu võimatu ilma samaaegse C-vitamiini või teisi orgaanilisi happeid sisaldava toidu tarbimiseta. Proviisor lisab, et kui vere rauasisaldus on madal, siis ei pruugi kõrge rauasisaldusega dieedist piisata. Sel juhul tasub rauapreparaate juurde võtta.