EMO arstina olen näinud emasid, kes hüppasid oma lapse kaitsmiseks ründava koera ette, kannatasid raseduse ajal lapse nimel ebamugavaid protseduure ja ka üht sellist, kes tassis oma lapse pärast autoavariid turvalisse kohta, taibates alles siis, et tal endal on õlg nihestatud.

Me astume vabatahtlikult vastu igale raskusele, kui põhjus on piisavalt tähendusrikas. Sama kehtib tervist puudutavate otsuste puhul. Inimestel, kes teevad edukaid tervist puudutavaid muudatusi, on üks sarnasus: neid kõiki motiveerib miski, mis on nende jaoks oluline, mitte pelgalt teksade suurus või kaalunumber. Charles Dunhigg kirjutab raamatus „Smarter Faster Better“: „Kui olulise otsusega on võimalik seostada midagi käegakatsutavat, on otsust lihtsam ellu viia.“

Teisisõnu sea sihiks tervisliku toitumise tõeliselt tähendusrikkad eesmärgid, et tekitada seos toiduvalikute ja põhjuse vahel. Järsku ei otsusta sa pelgalt selle üle, kas sa ikka tahad seda sõõrikut piisavalt, õigustamaks tarbitud kaloreid, vaid ka selle üle, kas sa tahad seda piisavalt, et seada ohtu energia, mida vajad oma lastega mängimiseks, oma vaimse tervise ja ka oma laste edaspidise tervise jaoks. Seostades seda põhjusega, pole tegemist ainult mõttega, et „see on ju kõigest sõõrik“, ning see muudab rajal püsimise vaeva vääriliseks ja ka lihtsamaks.

Vali alltoodud nimekirjast kaks või kolm meelepärast varianti:

  • Pikem, vitaalsem elu ja rohkem energiat. Cornelli ülikooli Weilli meditsiiniteaduskonna kaasprofessori dr Keith Roachi väitel võib tervislik toitumine anda juurde viis eluaastat. Harvardis tehtud uuringust selgus, et juba ühe toidukorra tervislikuks muutmine päevas vähendab enneaegse surma riski kuni 17%.
  • Depressiooni ja ärevushäirete riski kahanemine. Inimestel, kes söövad „läänelikult“ (palju suhkrut, soola, küllastunud rasvu), tekib 60% suurema tõenäosusega depressioon.
  • Parem ajutöö. Suhkrut ja küllastunud rasvu täis toidud suurendavad põletikuohtu, mis võib põhjustada ajus oksüdatiivseid kahjustusi. Lastel toob kehv toiduvalik kaasa nõrgad õpitulemused ning ka tähelepanu ja hüperaktiivsusega seotud probleeme. Ent inimesed, kes söövad rohkem puu- ja köögivilju, on 20% produktiivsemad ja 25% parema töövõimega, neil on parem mälu ja väiksem dementsusoht.
  • Vähem krooniliste haiguste ravimeid. Ameeriklased tarvitavad rohkem ravimeid kui ükski teine rahvus ja selle põhjus on suuresti menüü. Toitumise muutmine ei tähenda kohe, et sa ei pea enam ravimeid võtma, aga püsivad muutused võivad suuresti vähendada vajadust ravimite järele.
  • Väiksem oht haigestuda vähkkasvajasse. Toitumine võib kahandada vähkkasvajasse haigestumise ohtu kuni 30%. Ühe uuringu kohaselt hoidis tervislikum menüü eesnäärmevähi taastekke ära sama tõhusalt kui keemiaravi ja seda võib seostada ka rinnavähki haigestumise võimaluse kahanemisega.
  • Tervem soolestik. Tervislik toitumine parandab inimese mikrobioomi, mis mõjutab kõike alates kehakaalust kuni astma, allergia ja teiste autoimmuunhaiguste tekkimise riskini. Lisaks toodetakse 95% serotoniinist (heaoluhormoon) soolestikus, mis annab veel rohkem põhjus seda tervena hoida.
  • Tervislik kaalukaotus ja kaalu säilitamine. Kui sa tahad kaalu kaotada, on toitumine selle võtmeks. Rohkem kui 100 000 uuringus osalenud inimesest, kes suutsid suurt kaalukaotust säilitada, oli 98% muutnud toitumisharjumusi.
  • Geenidest jagusaamine. Mul on palju patsiente, kes suhtuvad oma geenidesse kui eluaegsesse vanglakaristusse — vale! Sinu emal võib olla II tüübi diabeet ja su õel on raskusi raseduskilodest lahtisaamisega, aga kuula nüüd — eluviis on olulisem kui geenid. Vajad tõestust? Sinu parima sõbranna ja abikaasa (need peegeldavad sinu hetke eluviisi) kehakaal on sinu kaalunumbriga rohkem seotud kui sinu vanemate kehakaal.
  • Muuda hea tervis oma laste jaoks kogu eluks lihtsamaks. Toit, mida me sööme imikute ja lastena, mõjutab meie kehakaalu, eelistusi ja üldist tervist aastaid ja isegi kümneid aastaid hiljem. See, mida sina oma perele süüa annad, jätab su lastele eluks ajaks jälje, kuna see on lapse varaste toitumisharjumuste ja -eelistuste14 suurim mõjutaja (ei mingit survet, mõistagi).