Suitsetamine tapab. Mitte ükski teine halb harjumus ei ole nii tugevalt seostatud surmaga kui suitsetamine. Ammu on teada, et suitsetamisel tõmmatakse kopsudesse põlenud tubakat ja tõrva, kuid lisaks sellele imbuvad kopsudesse ka metallelemendid nagu nikkel ja kroom.

Seetõttu on pikalt arvatud, et e-sigaret on tervisele kasulikum kui tavaline suits. Tõrva asemel hingab suitsetaja sisse aurustatud nikotiini vedelikku, kuid see vabastab tavasuitsuga võrreldes sarnase koguse nikotiini.

California ülikoolis tehtud uuringus selgubki nüüd, et e-sigareti igapäevase tegemise risk on südameinfarkt, mille risk on kaks korda suurem kui inimestel, kes ei suitseta ega tõmba e-sigaretti.
Inimestel, kes suitsetavad ja teevad e-sigaretti, nendel on viiekordne risk saada südameinfarkt.

See on esimene uuring, mis näitab e-sigareti kahjulikku mõju tervisele pikema ajaperioodi vältel, millest siiamaani inimesed ei teadnud. Järjest sagenev vaatepilt tänavatel on teismelised e-sigaretti tegemas ehk veipimas. Noored ei saa aru e-sigareti kahjulikkusest ning arvavad siiamaani, et see ei tee tervisele midagi.

Muudest uuringutest, mis on läbi viidud rakkudel ja loomadel, on siiamaani selgunud, et veipimine võib muuta veresooni jäigemaks. Paljud inimesed, kes proovivad suitsetamist maha jätta, vahetavad suitsu e-sigareti vastu, mis võib tunduda hetkel tervislikum valik. Kuid teadlased alles jõuavad oma uuringutega päris kahjulikkuse teguriteni ning see võtab aega. Samuti suitsetamisest loobujad tihtipeale ei asenda suitsu e-sigaretiga, vaid hakkavad aja möödudes uuesti suitsetama ning ei suuda siis ka veipimisest loobuda. Ei ole ka tõendeid, et keegi oleks tänu e-sigaretile suutnud suitsetamisest täielikult loobuda.

Allikas: Businessinsider