„Nädalas on soovituslik süüa 2-3 portsjonit kala, seega piisab juba 200 grammisest forellifilee portsjonist, et seal peituvad vajalikud rasvad ja toitained täiel määral kätte saada,“ ütleb Heimon Kala tehnoloog Hele Tagaküla. Tehnoloog soovitab lisada hõrgud soolatud forellifilee viilud näiteks vitamiinirohkele salatile või täiendada kalafileega hommikuvõileibasid, et toitainerikkast kalafileest maksimumi võtta.

Rasvhapete allikas

Kala tõstetakse loomsete toiduainete seas toidulaua aukohale sageli tänu kõrgele rasvhapete sisaldusele. Ainult kalas ja mereandides leiduvad oomega-3 DHA ja EPA rasvhapped aitavad tugevdada immuunsüsteemi ning toetavad aju- ja südametegevust, tänu millele suudab keha paremini vastu panna nii viiruste hooajale kui ka stressirikastele perioodidele.

Rikkalikult D-vitamiini

Kui tuntuim D-vitamiini allikas on päikesevalgus, siis põhjamaiselt pimedas keskkonnas ei saa sellele siiski lootma jääda. Paljude jaoks tuleb aga üllatusena, et toiduainetest sisaldab D-vitamiini enim just kalaliha! Seda tänu sellele, et D-vitamiin on rasvlahustuv — ehk organism suudab kõige efektiivsemalt seda omastada rasvasest toidust. Näiteks mõnesajas grammis forellifilees sisaldub rohkem päikesevitamiini, kui on inimese päevane normkogus, seega ei ole ka toidulisandite manustamine tingimata vajalik, kui toidulaual on piisavalt D-vitamiinirikkaid toite.

Organismi töös täidab D-vitamiin mitmeid ülesandeid, näiteks aitab säilitada tugevad luud, suurendab immuunsüsteemi vastupanuvõimet ning hoiab tasakaalus ainevahetust.

Oluline B12-vitamiin

Forellifilee on ka eriti rikkalik B12-vitamiini allikas, mille puudus kimbutab sageli just neid, kes on otsustanud loomsest toidust loobuda. Et kala on kõige väiksema ökoloogilise jalajäljega liha, on paljud teadlikud toitujad otsustanud sellise toitumisviisi kasuks, mille ainsa loomse osa moodustavad vaid kalatooted ning seda just tänu kõrgele B12-vitamiini sisaldusele.

See vitamiin on eriti oluline närvisüsteemi toetaja, aidates leevendada talvel tekkivat väsimust ning ergutada ajutööd. Samuti on B12-vitamiin oluline südame- ja veresoonkonna töö toetaja, olles seotud hemoglobiiniga ning aidates reguleerida vere tootmist.