PLOOMID

Roosõieliste sugukonda kuuluvad, aias kasvatatavad viljapuud.

TOIMEAINED

Lahustuvad ja lahustumatud kiud-ained, P-vitamiin, B-grupi vitamii­nid, jood, karotenoidid, raud, kaa-lium.

KASULIK

Tänu kiudainetele parandavad seedimist ja aitavad kõhukinnisuse korral, sobivad mao alahappesuse korral, väljutavad kehast kolesterooli ja mürkaineid, puhastavad soolestikku, eemaldavad ainevahetuse jääke, soodustavad rasvade ainevahetust, vähendavad südame ja veresoonkonna haigusi, aitavad alandada vererõhku. Kõhukinnisuse korral aitab 0,5 kg ploomide söömine.

KASUTAMINE

Värskelt, mahlana, talveks võib kivid eemaldada ja sügavkülma panna ja smuutidesse lisada. Sobivad marmelaadi ja jäätise valmistamiseks. Ploom on kõige maitsvam just puult korjates, seistes maitse halveneb.

OHUD

Ei sobi mao ülehappesuse ja tundlikkuse korral.