Jätkusuutlik kaneelipuu

Igihaljad kaneelipuud kasvavad troopilises kliimas ning kuigi neid võetakse palju maha , on kaneelikasvatused jätkusuutlikud. Kui juuresüsteem on väljakujunenud, ajab puu uued võrsed välja nagu bambus ja kasvab jõudsalt ilma kõrvalise abi ja kemikaalideta. Peale puukoore kasutatakse ära tüvi ise, oksad, lehed ja ka õied. Näiteks tehakse juppideks lõigatud okstest teed ning lehtedest destilleeritakse kaneelilehe eeterlikku õli.

Sordid

Kaneeli nime all müüakse mitmeid kaneeli sorte, mis üksteisest natuke erinevad. Rohkem tuntud sordid on kassia, tseiloni, Indoneesia ja Vietnami kaneel. Kõik kaneeli sordid sisaldavad kaneelaldehüüdi, mis annab neile omase maitse ja lõhna. See on ka üks aktiivne koostisosa, mis teeb kaneeli kasulikuks vereringele ning annab põletikuvastase ja antibakteriaalse toime. Lähemalt kirjutame kahest- kassia kaneelist, mida leidub kaubanduses ilmselt kõige rohkem ning tseiloni kaneelist, mis on kõige magusam ja kallihinnalisem.

Kassia ehk Hiina kaneel, nagu nimigi vihjab, on pärit Hiinast. Sealne traditsiooniline meditsiin kasutab seda laialdaselt seedetrakti häirete, puhituste, kõhulahtisuse ja oksendamise puhul. Selle sordi mõru, kibe ja kuum loomus mõjub soodustavalt seedimisele ja suurendab seedetuld, vähendab kõhuvalu ning eemaldab kehast liigset lima. Muidu väga kasulik Hiina kaneel sisaldab suures koguses toksilist kumariini ja selle pikaajaline tarbimine võib kahjustada maksa. Samuti on kumariinil verd vedeldav toime, mis väikses koguses on tervistav, kuid inimesed, kes tarbivad verd vedeldava toimega ravimeid, peaksid kassia kaneeli tarbima ettevaatlikkusega.

Tseiloni kaneel on pärit Lõuna-Indiast, täpsemalt Sri Lankalt. Selle ladinakeelne nimi verum tähendab „tõeline“, seepärast on sellele viidatud ka kui tõelisele kaneelile. Tseiloni kaneeli maitse on magusam ja õrnem kui teistel sortidel. Ning kui teised kaneelid on suuremateralised, siis tseiloni kaneel on peene ja õhulise tekstuuriga, sobides ideaalselt tervistavate jookide valmistamiseks. On leitud, et tseiloni kaneelil on mikroobi- ja parasiidivastane toime, mõjub antioksüdandina. Kumariini sisaldab tseiloni kaneel lausa 1000 korda vähem ning on sellepärast ka paljude inimeste esimene valik.

Mõju tervisele

Kaneel on kofeiinivaba taimne stimulant, mida kasutatakse mitmetes teedes kuna mõjub ergutavalt ning aktiveerib teiste taimede mõju. Peale kaneelitee joomist tunnevad enamus inimesi suuremat vaimset erksust, elavust ning nö sisemist kihelust. See sobib ideaalselt tarbimiseks külmal ajal, sest soojendab keha seespidiselt ja paneb energia liikuma. Lisaks aitab kaneelitee kaasa tervislikule jumele, vabastab pingeid ning energiablokeeringuid kaelas ja õlgades.

Teaduslikult on tõestatud kaneeli positiivne mõju diabeedi korral, veresuhkru, vererõhu ja kolesteroolitaseme probleemide puhul ning samuti on tõestatud kaneeli positiivne mõju südame veresoonkonnale. Kaneel on kasulik kogu ainevahetusele – ta reguleerib kehakaalu ja insuliinitundlikust, glükoosi, lipiidide ja antioksüdantide taset, aitab kehal võidelda põletikuga, tasakaalustab vererõhku.

Kaneel on väga mitmeotstarbeline vürts, mõjudes hästi ka seedimisele ja hingamisteedele. Ta mõjub rahustavalt kõhule ja ergutab verd, leevendab ärritust ja põletikku. Kaneelitee joomine pehmendab kurku ja aitab pehmendada lima bronhides, et seda oleks lihtsam välja köhida.