Kevad on looduses võimas tärkamise aeg. Samasugust värskustunnet otsib siinses kliimavöötmes kevadeti iga heast tervisest lugupidav inimene. Maitsev võimalus ainevahetuse turgutamiseks ja organismi vitamiinidega laadimiseks on teha läbi roheliste smuutide kuur. Rohelised puu- ja köögiviljad sisaldavad klorofülli ehk taime pigmenti, millel on omadus organismi erinevatest mürkidest puhastada, turgutades sedakaudu ainevahetust ja vereringet.

Rohelises peitub võlujõud

Mürkained kogunevad märkamatult muuhulgas näiteks töödeldud toiduga, suitsetamisest ja alkoholi tarvitamisest rääkimata. Rahvasuus ka inglisepäraselt detox kuurina tuntud organismi puhastamine annab kerge ja ärksa enesetunde.

Millest see tuleb? Rohelised taimed sisaldavad väga palju erinevaid vitamiine ja mineraale, millest igal on oma tähtis funktsioon ning mis teevad meie organismis omavahel koostööd. Kui üht või teist vitamiini või mineraali liialt vähe tarbida, tingib see kehas pikas perspektiivis mingi funktsioon languse, kuna üks koostöö osapool ei panusta piisavalt.

Parim viis vitamiini- ja mineraalainete puudust vältida on süüa aastaringselt mitmekülgselt, tasakaalustatult ja regulaarselt. Kui salat alati ei isuta, tasub lisaboonusena keha erinevaid depoosid täita, tarbides regulaarselt või hoopis periooditi ehk kuurina rohelisi smuutisid.

Anna kehale puhkust

Inimese ainevahetus teeb päevast päeva väga suurt tööd, et seedida toitu ja transportida toitaineid õigetesse kohtadesse. Eriti keeruline on inimkehal toime tulla raskesti seeditava ja töödeldud toiduga. Poolfabrikaadid, kiirtoit ja valge suhkur või seda sisaldavad tooted kahjustavad meie keharakkude tööd, kui neid igapäevaselt ja koguseid läbi mõtlemata süüa.

Seetõttu tasub pakkuda kehale puhkust ning hellitada oma ainevahetust blenderis hekseldatud rohelise smuutiga. Mõned kasutegurid, mida keha rohelise smuuti kuurist võidab, on näiteks kiirenenud seedimine, tasakaalustatud PH-tase, parem keskendumisvõime, kergem enesetunne ja kahanev vööümbermõõt.

Millal ja kuidas

Roheline smuuti sobib hästi nii hommikusöögiks, vahepalaks, kui ka lõuna- või õhtusöögiks. Ehk teisisõnu on energiataseme tähenduses tegemist siiski toidukorraga, mitte prae kõrvale sobiva joogiga. Et smuuti saaks piisavalt energiarohke selleks, et see toidukorraks ja mitte joogiks lugeda, tasub koostisosi valides mõelda eraldi valgule. Nimelt on valk ehk proteiin oluline toitaine, mis osaleb rakkude ehitamisprotsessis. Ka tagab valgu sisaldus toidus pikema täiskõhutunde ning toetab teiste oluliste toitainete imendumist. Smuuti valgusisaldust aitavad lihtsaimal moel tõsta muuhulgas näiteks kanepiseemned, chia seemned, herne- ja riisivalk, spirulina — loetelu on pikk. Tänaseks on poelettidelt ja e-kaubandusest võimalik leida mitmeid smuutisegusid ehk supertoidusegusid, mis just eeltoodud komponente sisaldavad ja sel moel elu kergemaks aitavad teha.

Reeglina sisaldavad rohelise smuuti retseptid erinevaid rohelisi lehtköögivilju, õuna või ananassi, marju ning klaasi vett. Kuid smuuti retsepte leiab igale maitsele. Kui ihkad kreemisemat smuutit, lisa häid rasvu sisaldav avokaado või tervislikest süsivesikutest pungil banaan. Magustamiseks on hea kasutada mett või datleid ehk naturaalset magusa allikat. Põneva maitsenüansi saad, kui lisad näiteks värsket piparmünti, peterselli või basiilikut.

Retsept: Detox smuuti, mis aitab loomulikul moel kaalu alandada

Kogus: 1-le inimesele

Vaja läheb:

1 banaan
1 roheline õun
1 suur peotäis spinatit
¼ sidrunit või laimi
½ küpset avokaadot
1 klaas vett
1 tl Detox supertoidusegu

Valmistamine:

Lõika banaan pooleks ja tükelda õun väiksemaks. Pane banaan, õuna tükid, peotäis spinatit ja pool avokaadot blenderisse. Vala hulka klaasi jagu jahedat või külma vett, pigista laimi või sidruni mahl ning lisa 1 teelusikatäis Detox supertoidusegu, mis aitab tagada muuhulgas valgusisalduse. Blenderda umbes 1 minut ning sinu smuuti ongi valmis!