Alustame sellega, et tuletame meelde, miks karulauku üldse tarbima peaks:

Karulauk — populaarne ja maitsev imerohi, mis saja erineva häda vastu aitab

Ja nüüd head isu:

1. Huvitav retsept: hapendatud karulauk

Hapendamisel säilivad kõik vitamiinid, seda võib lisada salatitele või süüa eraldi toiduna nagu soolakurki.

Koostisained:

1 kg karulauku
1 l vett
50g soola

Valmistamine:

1. Karulauk korralikult pesta ja asetada laia potti. Seejärel keeta soolalahus liitris vees, kurnata läbi mitmekihilise marli ning jahutada.

2. Soolalahus valada karulaugule, peale asetada ringikujuline puuklots ning survestada kivi või mingi raskusega. Aeg-ajalt vaadata, kas lahuse pinnale pole tekkinud vahtu. Vaht tuleks lusikaga eemaldada, raskus pesta.

3. Kahe nädala möödudes tuleks pott panna jahedasse, parem keldrisse. Karulaugu võib ka ümber tõsta purkidesse ja hoida külmkapi alumistel riiulitel.

2. Karulaugusalat

Maitsvaks salatiks hakkige kaussi nii palju karulauku kui soovite. Kui karulaugu maitse on liiga intensiivne, võiks seda segada võilillelehtede ning noorte vahtralehtedega, mis annavad väga meeldivat, mahedat pähklit meenutavat maitset. Karulaugusalati maitsestamiseks sobib ebaküdooniamahl või sidrunimahl. Salatikastmeks võib igaüks segada kokku, mis endale meeldib. Hästi sobib üks hakitud avokaado, mis annab salatile mahedust. Kes soovib tarbida õlisid, võib lisada hoopis teelusikatäie külmpressõli. Kui ei soovi liiga rasvast salatikastet, võib mikseris segada erinevaid puuvilju.

3. Kevadine karulaugusupp

1 l aedvilja- või kanapuljongit
3−4 keskmise suurusega kartulit
2−2,5 dl peenteks ribadeks lõigatud karulaugulehti
1−2 keedetud muna
2 dl hapupiima või kefiiri
1 sl peenestatud peterselli

Keetke kuubikuteks lõigatud kartuleid 5−10 minutit puljongis. Seejärel lisage peenteks ribadeks lõigatud karulauk ja keetke veel mõni minut. Serveerige taldrikul koos keedetud munaviiludega, valage juurde hapupiima või kefiiri, segage ning maitsestage soolaga.

5. Ja pestoretsepti tuletame ka ikka meelde: RETSEPT: Valmista maitsev kevadine pesto... umbrohust!

Allikad: Naistekas, Maakodu, Remedyway