„Inimese toitumisharjumustele pannakse alus lapsepõlves. Ebapiisav, tasakaalustamata või ühekülgne toitumine lapsena avaldab tervisele mõju kogu ülejäänud elu,“ ütles TAI toitumise ja liikumise valdkonna juht Haidi Kanamäe. „Kuna lapsed veedavad märkimisväärse osa oma päevast koolis, siis on igati mõistetav, et koolikeskkond peaks olema lapse tervist võimalikult toetav. Üheks osaks sellest on ka toitumine. Tuleks jälgida, et ka puhvetites pakutava toidu valik annaks lastele vajalikke toitaineid ning aitaks piirata ülekaalulisuse levikut.“

Müügikohas on soovituslik pakkuda võimalikult soodaslt neid toite või valikut neist:

  • puder, supp, taldrikureeglist lähtuvalt kokku pandud praad;
  • puu- ja köögiviljad ning marjad (tervena, tükeldatuna, salatina)
  • võileivad (soovituslikult rukki-, täistera- või seemneleib, täisterasai, sepik) eri kattega ja valmistusviisidega (nt (toor)juust, kala, linnuliha, ahju- ja keeduliha, isetehtud määrded, muna, köögiviljad), eelistatult valmistatud vahetult enne serveerimist, jättes lapsele võimaluse valida võileiva koostisosi;
  • kama (magustamata kujul, võib olla lisatud marju-puuvilju, lapsed ise lisavad soovi korral suhkrut, mett, moosi vm);
  • piim, keefir;
  • maitsestamata jogurt ja/või kohupiim (magustamata kujul, nt marjade või puuviljadega);
  • pähklid-seemned või nende segud koos kuivatatud magustamata puuviljade-marjadega;
  • kuumad joogid, nt kakao, puuvilja- ja marjatee (magustamata kujul, lapsed ise lisavad soovi korral suhkrut või mett).

Müügikohas on sobiv pakkuda ka:

  • mahl, mahl kontsentreeritud mahlast, lisatud suhkruteta smuuti ja nektar;
  • kuivatatud magustamata puuviljad-marjad;
  • viilutatud (pakendatud) lihalõigud/võileivajuustud/juustupulgad; keedetud muna;
  • soolased täisterajahust pirukad massiga kuni 50 g


Lasteasutuse müügikohas ei ole sobiv pakkuda:

  • toite, mis sisaldavad asotoiduvärve, ülimagusaid magusaineid ning lõhna- ja maitsetugevdajaid;
  • purgitoidul või konservil põhinevaid roogi;
  • frititud toite;
  • lisatud suhkrutega nektareid ja smuutisid, mahlajooke, siirupist valmistatud tooteid;
  • energiajooke ja lisatud suhkrutega külmi jooke, nt karastus- ja spordijoogid, jääteed, lisatud suhkrute ja/või magusainetega vesi ning lisatud vitamiinide/mineraalainetega rikastatud vesi ja teised sarnased joogid;
  • lisatud suhkrutega taimset päritolu jooke, mida kasutatakse piimatoodete asemel (nt kookosjook, mandlijook, kaerajook, sojajook, riisijook jne);
  • kõrge kofeiinisisaldusega (üle 15mg/100ml) jooke (nt kohv, mate, must tee);
  • kuivatatud puuvilju ja marju ning puuviljadest ja marjadest valmistatud konserve (v.a moos), mille koostisesse on tööstuslikult lisatud suhkruid;
  • toite, mille valmistamisel on kasutatud kartulipüreepulbrit, kiirnuudleid, kiirsuppe jmt;
  • eeltöödeldud (nt sulfiteeritud) kartuleid;
  • viinereid, keedu-, suitsu-, snäki-, ja grillvorste, kabanosse jmt;
  • kuumtöötlemata mune ja neid sisaldavaid roogi;
  • šokolaadi, komme, jäätist, küpsiseid, magusaid saiakesi ja pirukaid, kooke, valikpagaritooteid jms;
  • suure soolasisaldusega (üle 0.8g/100g) näkse (nt kartuli- ja köögiviljakrõpsud, soolapulgad, küüslauguleivakesed, peekonikrõpsud, rukkikrõpsud, leivasnäkid, riisivahvlid (galetid), popkorn, soolapähklid jne).