Uuringutes ton selgunud, et tšilli fännid elavad kauem ja neil on oluliselt väiksem risk haigestuda südame ja veresoonkonna haigustesse kui neil, kes vürtsikaid toite ei tarbi.

Just seesugune uudis tuli Clevelandi kliiniku teadlastelt, kes uurisid ligi 570 000 inimese andmeid USA-st, Itaaliast, Hiinast ja Iraanist.

Tulemustest selgus, et tšillipipart regulaarselt söönud inimestel oli 26% väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse ja 23%vähem vähki, võrreldes nendega, kes söövad tšillit pigem harva või mitte kunagi. Neile, kes seda väga ei armasta, on heaks nipiks jälgida tšillikauna paksust. Mida peenem ja teravam on tšillikaun, seda kangem see tavaliselt on. Mida ümaram ja suurem, seda mahedam.

Tšillit on aastasadu peetud üheks parimaks looduslikuks ravimiks maailmas. Nimelt vabastab see kehas endorfiine, mis on tuntud kui looduslikud valuvaigistid. Lisaks parandab tšilli söömine ainevahetust ning sisaldab hulgaliselt vitamiine, mis praegusel hooajal on meile hädavajalikud.

Nimelt leidub tšillipipras vitamiine nagu C, B6, K1, kaalium, A-vitamiin ja korralikus koguses isegi päikesevitamiini — D!

Allikas: insider