Mari-Liis Ilover
Kevadpühade juurde kuuluvad lahutamatult munad. Lisaks värvimisele ja koksimisele on munad aukohal ka pühadeaja roogades, sest neil on suur toiteväärtus!

Kevadvärskelt roheline, samas toekas ahjuomlett maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt, seda võiks serveerida värsket salatiga. Kui sulle meeldivad aga hoopis mehhikopärased road ja soovid kevadpühadeks midagi teistsugust valmistada, siis proovi teha Huevos rancheros'id ehk Mehhiko "rantšomune". Seda maitseküllast einet võib süüa igal ajal, kui on isu millegi eriti hea järele! Koostisosi on parasjagu palju, aga kõik kokku moodustab võrratu koosluse ning on kevadpühadeks põnev ja sootuks teistsugune valik. Neli huvitavat retsepti leiad artiklist!

Muna on tervisele väga kasulik. Kas teadsid, et keskmise suurusega muna sisaldab 7,5 g valke, 6 g rasvu ja 0,6 g süsivesikuid ning annab 90 kcal energiat? Munarebus on 16% valke ja 30% rasvu. Rasvlahustuvaid vitamiine (A-, D-, E-vitamiin) leidub vaid muna­rebus. Munavalges on 10% valke ja rasvu ei ole üldse.

Kanamuna sisaldab kõiki elutegevuseks vajalikke vitamiine. Munarebus on näiteks rohkem vitamiine kui enamikus teistes loomsetes toiduainetes. Enim on munas A-, D-, B12-, B4- (koliin), B3-, B2-vitamiini ja biotiini. Munas peitub rohkem kui 30 mineraalainet. Palju on fosforit, kaltsiumi ja magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki ning mangaani.