„Vaagnavarikoos on väga sage nähtus. Seda võib esineda isegi kuni 80%-l sünnitanud või lapse­ootel naistest,“ ütleb dr Palmiste. Vaagna­varikoos võib olla nii nähtav (paiknedes häbeme­mokkadel) kui ka nähtamatu, põhjustades vaid ebamääraseid valusid. Enamasti kulgeb selline varikoos vaevusteta ega vaja eritähelepanu. Kui aga alakõhuvalud mõjutavad elukvaliteeti, tuleks kõigepealt minna arsti vastuvõtule.

Veresoontekirurgi juurde jõutakse dr Palmiste sõnul tavaliselt alles siis, kui günekoloogi, gastroenteroloogi ja uroloogi vastuvõtul on käidud ning muid, sagedasemaid alakõhuvaevuste põhjusi välistavad protseduurid tehtud.

„Abi tuleks kindlasti otsida siis, kui probleem häirib tuntavalt igapäevaelu – veenilaiendid põhjustavad valusid, on nähtavad või avaldub survetunne seistes või istudes. Mure, millest tihti ei räägita, on vaagnavarikoosiga kaasnev suguelu valulikkus. Ka selle põhjuseks on surve veenilaienditega ümbritsetud organitele, mis lõpuks sunnib naist vahekorda just valu tõttu vältima,“ tõdeb dr Palmiste...

Loe edasi juba artiklist.

Jaga
Kommentaarid