“Kõigi rahustuseks ütlen, et levinuim veritsuse põhjus on siiski hemorroidid,” kinnitab kirurg kõigile muretsejatele. See aga ei tähenda, et probleemile lahendust otsima ei peaks.

Miks hemorroidid tekivad?


“See on alati vastuvõtule tulijate esimene küsimus: kas ma olen ise midagi valesti teinud,” räägib dr Tark. “Hemorroidid ei teki pelgalt sellest, et olete tualetis liialt pingutanud.” Hemorroidide kujunemist see siiski soodustab.

Hemorroidid ehk anaalsed veenilaiendid tekivad pärasoole lõpposa veresoonte laienemisel. Need jaotatakse välimisteks, mida on märgata väljaspool pärakut, ja sisemisteks, mida näeb tavaliselt tualetis käies, kui veenikomud vajuvad pärakust välja. Haiguse algstaadiumis annavad sisemised hemorroidid endast märku ainult veritsedes ja inimene ei pruugi neid muudmoodi tundagi.

Üldkirurgi vastuvõtule tullaksegi tavaliselt siis, kui nähakse tualett­paberil verd või on WCs käimine muutunud valulikuks. “Valulikkust esineb hemorroidide ägenemise perioodil,” selgitab dr Tark. Hemorroidide veritsusele on iseloomulik hele veri. Arsti poole pöördutakse ka siis, kui märgatakse veenikomude pärakust väljalangemist. Tegemist on pigem kosmeetilise probleemiga, mis võib põhjustada ebamugavus­tunnet ja sügelust.