Heidy Gahler (52) proovis ühist paastumist ligi 15 aastat tagasi. Ülekaaluline pole ta kunagi olnud, aga mõned liigsed kilod ja kurnav ravimikuur ajendasid organismi puhastamiseks paastu ette võtma.

“Olen osalenud kahes laagris Eesti taludes, kus kõik toimub looduslike vahenditega ja kehal lastakse ise toimida,” räägib Heidy, kes esimest korda paastulaagrisse minnes ei teadnud üldse, mis teda seal ees ootab. Naine oli pabinas, aga juhendajaga vestlemise tulemusena mõistis, et kõik on kahe kõrva vahel kinni ning inimene on palju enamaks võimeline, kui ise arvab. “Teisel korral paastudes oli füüsiline paast minu jaoks kerge, aga vaimne pool väga raske. Minu eesmärk oli paast siiski ära teha ja selle ma ka saavutasin.”

Heidy sõnul on paastud andnud talle puhtama naha, kergema olemise, lisanud energiat ja rahulolu. Ta on kogenud eneseületust ja saanud parema tervise. Praegusel ajal paastub Heidy iseseisvalt. Nüüdseks on tal juba ka piisavalt kogemusi. “Vahel teen nädalas ühe veepäeva, mõnikord 3–5päevaseid detokssmuutipäevi või toortoidukuure. Paastumist soovitan kõigile, aga selleks tasub enne arstiga konsulteerida. Arvan, et paastuda on hea kevadel ja pärast pikemat ravikuuri. Tasub proovida ka teisi paastumise liike, nagu kõnepaastu, samuti vaimset paastu koos meditatsiooni, jooga ja rituaalidega metsas – need toimivad hästi meisse kogunenud pingetest vabanemiseks.”