Raud toidus
Rauapuudusaneemia on seisund, mis tekib tüüpiliselt verekaotuse tagajärjel. Praegu tuleb juttu rauapuudusest, mille korral arst on inimese läbi vaadanud ja verekaotust tuvastanud ei ole. Seega tuleb põhjust otsida mujalt, sealhulgas toitumisest.
Rauapuudusaneemia võib tekkida mitmel põhjusel. Näiteks on raua imendumine häiritud mao alahappesuse korral, sest raud imendub vaid kergelt happelises keskkonnas. Magu eritab hapet aga vastuseks sinna saabuvatele valkudele. Kui taimetoitlane tarbib valguvaest ja liiga kiudainerikast toitu, hakkabki see raua imendumist takistama.
On üldteada, et rauda saab punasest lihast ja veretoodetest, vähem aga tuntakse häid taimse raua allikaid. Kuna rohket töödeldud liha tarbimist seostatakse mitme tänapäeval levinud haigusega, tulekski suuremat tähelepanu pöörata taimsetele rauaallikatele. Samas on raua omastamine taimsest toidust organismile raskem, raud on seal seotud kujul ning seda saab paremini kätte termilise töötlemise või C-vitamiini kaasabil.