Hiina meditsiini tarkuse järgi tuleb haigus inimesele midagi õpetama. Meile on antud mõistus, et õppetund ära õppida ja probleem lahendada. Õppimise kaudu tulevad teadmised, teadmiste kaudu tarkus.

Alustame algusest

Ülekaalu põhjuste mõistmiseks tuleks kas või põgusalt teada mõne sõna tähendust. Yin (vesi, pimedus, naine, idee) ja yang (tuli, valgus, mees, teostus) on traditsioonilise Hiina meditsiini alustalaks oleva taoismi tüvimõisted. Need on kaks universumi ürgset jõudu, mis näivad esmapilgul küll vastandlikud, kuid ei püüdle konflikti, vaid hoopis tasakaalu ja koostöö poole. Terve inimese yin ja yangon tasakaalus, ent kui me pole oma eluviisi, vaimse ja füüsilise tegevuse, töö- ja puhkeaja ning toitumise puhul arvestanud pidevalt muutuvaid tingimusi – olgu siis vanus, elukeskkond, aastaajad, kliima või muu –, läheb tasakaal paigast ning kaob ka tervis käest.

Yin’i ja yang’i olemusest aitab paremini aru saada üks toitumisega seotud lihtne näide. Terav ja vürtsikas toit toob kehasse rohkelt tuld ehk yang’i, värsked puu- ja köögiviljad aga vett ehk yin'i. Toiduainete keetmine, aurutamine, praadimine ja vokkimine lisab toidule yang-energiat, muutes selle soojemaks mitte ainult temperatuurilt, vaid ka olemuselt.