Tiibeti tervise- ja koolitus­keskus Men Ling, mis tõlkes tähendab meditsiini maad, on kaua otsitud ja kaua tehtud. Kunagise hoonelobudiku ja porimülgaste asemel toretsevad nüüd pea­maja, teraapiamaja, pimemaja ning ürdi- ja lillepeenardega lopsakas aed. Jõõpre pererahvaks on Tiibeti meditsiini terapeudid Silva ja Kaido Soobik, nende 14aastane tütar Ellu ja 15aastane poeg Uku ning kelgukoera ja mastifi segu nunnukas Tuuli. Oma õnnistuse on kohale andnud ka Soobikute õpetaja dr Nida Chenagtsang, kelle juures on nad viisteist aastat õppinud, Tiibeti vaimsete praktikatega tegelenud aga veel kauem. Huvi tiibetlaste maailmakäsitluse ja arstikunsti vastu endise ajakirjaniku ja endise muusiku õigupoolest kokku viiski.

Paastumine noorendab, hingamine vanutab

“Tiibeti pärimusmeditsiini järgi vanutavad inimest seedimine, hingamine ja ülemõtlemine, millega käivad kaasas liigsed emotsioonid. Sellepärast soovitataksegi keha vananemise vastu paastumist ning mitmesuguseid joogaharjutusi ja vaimseid praktikaid,” teab Silva. Nädalast chud len’i paastu- ja noorenduslaagrit viis ta Jõõpres läbi teist korda, paastunädalavahetusi on nad Kaidoga teinud juba üheksa aastat.

Keerulised praktikad

Budismis, ka Tiibeti omas, on kõikide tegude aluseks isetus – me ei tee asju mitte iseenda, vaid teiste hüvanguks. Ka pingutame ja kannatame teiste hüvanguks. Mida me siis tegime?

Mida me tegime 1. päev. Saabumine.

Silva võttis meid, 11 laagrilist, ette kehatüübi ja ­terviseseisundi hindamiseks, vaadates keelt, katsudes mõlema käe pulssi ja uurides hommikust uriini. “Sa oled puhas tuul. Natuke näitab tuld ka, mis sinu puhul tähendab...

Loe edasi juba artiklist.

Jaga
Kommentaarid