Eri uuringud väidavad, et nii naiste rinnavähki kui ka meeste munandivähki haigestumise kasv on seotud kosmeetikatoodetes kasutatavate parabeenidega, mis imenduvad meie organismi ja häirivad endokriinsüsteemi tööd.

OHUTU: märkimisväärset riski ei ole

“Parabeenid on grupp säilitusaineid, mida kasutatakse kosmeetikatoodetes, isikliku hügieeni toodetes ning toiduaine- ja ravimitööstuses, et ära hoida riknemist põhjustavate seente, bakterite ja hallituste vohamist, vastasel korral võivad tooted muutuda nahale, silmadele ja limaskestadele ohtlikuks,” sõnab nahaarst Kairi Nurm. “Seega on parabeenid otseselt seotud toote kvaliteediga, pikendades nende säilivusaega ja muutes need ohutumaks.”

Parabeenid on parahüdroksübensoehappe (PHBA) derivaadid, mida leidub õigupoolest ka looduslikult paljudes puu- ja juurviljades, nagu kurgis, porgandis, sibulas, kirssides, mustikates, vaarikates ja kaeratoodetes. Uurijad on leidnud, et umbes 90% toidupoodide sortimendist sisaldab mõõdetavas koguses parabeene.

Dr Nurm möönab, et parabeene on leitud rinnanäärmekoest, kuid samas on neid tuvastatud ka paljudest teistest kudedest. Katseklaasi- ja loomkatsetes on avastatud, et parabeenid toimivad mõningal määral nagu hormoonid, aga nende mõju on tuhandeid kordi väiksem kui naturaalsetel hormoonidel või ravimitega manustatavatel sünteetilistel hormoonidel. Näiteks on parabeenid 100 000 korda nõrgema toimega kui naissuguhormoon östradiool, mida keha toodab. Enamik teadlasi on seisukohal, et kosmeetikatoodetes sisalduvad parabeenid endokriinsüsteemi ei mõjuta või on nende mõju väga nõrk ja allergeensus väga väike, pigem võivad need põhjustada reaktsioone naharavimite koostises, kui neid kahjustatud nahale kanda.

Kosmeetikatööstused otsivad parabeenidele alternatiive, kuid see on keeruline. Juba on ilmnenud, et parabeenivabad tooted, mis sisaldavad näiteks selliseid säilitusaineid nagu metüülisotiasolinoon, formaldehüüdi vabastajad, bensoehape või fenoksüetanool, põhjustavad sagedamini nahaärritust ja allergilisi reaktsioone ega ole seente ja bakterite vastases võitluses kuigi tõhusad. Lahenduseks võiks olla steriilne pumppudel.

“Kindlaks on määratud parabeenide ohutud kogused, mida tooted võivad sisaldada,” jätkab dr Nurm. “Hoolimata meediakärast parabeenide ümber ning toetudes rohkelt publitseeritud ohutusuuringutele, on nii FDA (Food and Drug Administration), Ameerika Vähiühing kui ka mitmed kosmeetikatööstust reguleerivad organisatsioonid ühesel seisukohal, et väikestes kontrollitud kogustes ei ole parabeenidel hügieenitoodetes märkimisväärset terviseriski.”

Katseklaasi- ja loomkatsetes on avastatud, et parabeenid toimivad mõningal määral nagu hormoonid.

OHTLIK: parabeenid kahjustavad tervist!

“Looduskosmeetikatootjad on seisukohal, et parabeenid ja kõik teised sünteetilised säilitusained kahjustavad tervist,” sõnab Weleda tootejuht-koolitaja Evelin Voogla. “Eri uuringutes on selgunud nende vähki tekitav mõju."

“Parabeenivaba” ei tähenda aga veel, et toodetes poleks teisi ohtlikke sünteetilisi säilitusaineid, hoiatab Voogla. “Parabeenide asemel kasutatakse pahatihti sama ohtlikku sünteetilist phenoxyethanol’i, mis näiteks sertifitseeritud looduskosmeetikas pole lubatud. Eksperdid peavad seda koostisainet neurotoksiliseks, dermatiiti tekitavaks ja viljakust mõjutavaks ühendiks.”

Voogla näeb probleemi selleski, et paljude tervist kahjustavate ainetega ei olda veel kursis. “Pole täpset infot, kui palju kemikaale meie kehasse päeva jooksul satub (kodukeemia, kosmeetika, ravimid, toit, saastunud õhk, keskkonda sattunud kemikaalid jm). Võiksime hoiduda kõigist meile teadaolevatest ohtlikest ühenditest kosmeetikatoodetes ning seda ka siis, kui neid esineb tootes vähesel määral.”

Kaubandusest võib leida ka täiesti säilitusainevabu kosmeetikatooteid. “Kui nimetame kosmeetikatoodeteks ka puhtaid tooraineid, nagu kakaovõi, kookosõli jm taimeõlid, on need täiesti säilitusainevabad,” märgib Voogla. “Looduskosmeetikas kasutatakse looduslikke säilitusaineid, milleks on teatud eeterlikud õlid ning taimedest tehtud alkoholitõmmised. Ka tootmistehnoloogia ja pakend aitavad toodet teatud määral säilitada. Seega leidub parabeenidele alternatiive. Erinevus on tooraine hinnas, mida tavakosmeetikatootjad ei soovi maksta.”

ALTERNATIIVIDE OTSINGUL: lihtsaid lahendusi ei ole


Kodumaiste kosmeetikasarjade esindajad Carmen Kibur ja Märt Miljan on arvamusel, et kuigi kasvajatest on leitud parabeene, ei ole võimalik öelda, et just parabeenid põhjustaksid kasvajaid. “Lisaks rinnavähile toovad teadustööd välja ka parabeenide seotuse allergiatega,” nendib Lumi kaasasutaja Märt Miljan. “Samas leiavad paljud teadlased, et uuringutes esineb mitmeid küsitavusi ning leiud on väikesed, nagu ka parabeenide toime in vitro ja in vivo (katseklaasis ning elavas organismis/rakus tehtud) testides. Ometi on mõned pikalt kasutusel olnud parabeenid nüüdseks keelatud. See, et pole üheselt tõlgendatavat uuringut, ei pruugi veel tähendada, et parabeenid on 100% ohutud.”

“Neid parabeene, mis on keelatud (Isopropylparaben, Isobutylparaben, Phenylparaben, Benzylparaben, Pentylparaben), peaks toodetes kindlasti vältima,” täiendab D’Difference’i brändijuht Carmen Kibur. “Parabeenide kiituseks saan öelda, et neil on vähe seoseid nahaärrituste tekkega ja tõhusust säilitusainena saab kõrgelt hinnata. Laialdane kasutus ongi tingitud sellest, et parabeenid kaitsevad tooteid bakterite, seente, hallituse jms eest, ning hind on odav.”

Et teadusuuringud on vastuolulised, on Lumi toodete arendamisel võetud hoiak, et pigem karta kui kahetseda. “Me pole oma ilutoodetes kunagi parabeene kasutanud,” lisab Miljan. “Metüül- ja etüülparabeenide kahjulikkuse kohta on andmed kõige lünklikumad, teiste parabeenide ohtlikkuses oleme veendunud.”

“Parabeenivaba” ei tähenda aga veel, et toodetes poleks teisi ohtlikke sünteetilisi säilitusaineid.

Märt Miljan ei nõustu paljude kosmeetikatootjate väitega, et kuni tarbijad ei hoia oma kosmeetikatooteid külmkapis, pole parabeenidest toodetes pääsu. “Toormaterjali arendatakse helikiirusel ja nõudlus tekitab ka pakkumist, seega pole parabeenid ainus variant. Parabeene on olnud lihtsalt kõige kergem ja mugavam kasutada, kuid nii on hoolitud rohkem tootja rahakotist kui tarbija ja planeedi tervisest. On palju alternatiive, mis polegi nagu säilitusained, kuid toimivad soovimatuid mikroobe pärssivalt ning on inimese- ja keskkonnasõbralikumad. Näiteks jõhvikad ja pohlad säilivad ju ka ületalve ainult oma looduslike säilitusainete najal. Samuti kookospähkel, mis kannatab pikki merereise. Loodusel on mitmeid süsteeme, et mikroobe eemal hoida. Neid tarkusi saab edukalt ka kreemide tegemisel rakendada.”

Carmen Kibur usub samuti alternatiivsetesse võimalustesse. “Iga toode, kus on vesi, on äärmiselt hea kasvulava bakterite, seente ja hallituse tekkeks,” märgib Kibur. “Osa neist võivad olla patogeenid ehk haigustekitajad, aga kõik mitte. Vett sisaldavates toodetes on säilitusained vajalikud külmkapis säilitamisest olenemata. Hea ja tõhus säilitusaine on üks nahahooldustoote olulisemaid komponente, sest kreemid-seerumid-maskid peavad enne tarbijani jõudmist läbi tegema mitmeid protsesse eri valgus- ja temperatuuritingimustes.”

Looduslikkus ei peaks kunagi olema eesmärk omaette, arvab Kibur kokkuvõtteks. “Kuigi nahahooldustoodete tööstus on vähem reglementeeritud kui toiduainete ja ravimite oma, peaks iga kreemitootja olema siiski absoluutselt kindel, et tema toodangus ei kasvaks bakterid, hallitus, seened jms.”

Babé sarja Iqualogy niisutav, nahatooni ühtlustav kreem ei lase tekkida uutel pigmendilaikudel ja aitab kaotada juba olemasolevaid. Ideaalne küpsele ja kuivale nahale. SPF 30. Hind 31.-

Weleda pinguldav seerum granaatõunaga hooldab ja kaitseb küpset nahka. Vähendab kortse, pinguldab nahka ja aktiveerib naha taastumist. Hind 28.-

Lumi sarja Superbloom geelkontsentraat sisaldab niatsiinamiidi, mis ühtlustab nahatooni ja ennetab pigmendiprobleeme. Hüaluroonhapete kokteil hoiab niiskust naha kõigis kihtides. Hind 39.-

Biothermi sarja Aquasource geel värskendab ja niisutab nahka 48 tundi. Koostises ravimtaim Medicinal Aura Leaf. Ei sisalda mineraalõli. Hind 39.99


Mavala sarja Anti-Age Pro öökreem Time Release System Night Care tõhustab naharakkude uuenemist ja pakub nahale vajalikke aktiivaineid. Nahk on värskem ja siledam, jume ühtlasem ja säravam. Hind 49.-

Eisenbergi antibakteriaalne 24-tunni-deodorant muudab pH-taseme happelisemaks, pisendades halba lõhna tekitavate bakterite “toidulauda”, blokeerimata higinäärmete tööd. Alumiiniumisoolade-, lõhna- ja alkoholivaba. Hind 29.90

D’Difference’i sarja 4D näokreem Universal Revitalizing Face Cream ühtlustab jumet, tugevdab naha kaitsevõimet ja kaitseb keskkonna kahjuliku mõju eest. Hind 37.90

Säilitusained jagunevad:

tugevatoimelised kemikaalid: parabeenid, methylisothiazolinone ehk MIT ja trioclosan,
mahedad kemikaalid: phenoxyethanol ja benzyl alcohol,
sünteetilised ained: mitmesugused glükoolid,
looduslikud või looduslähedased ained: orgaanilised happed ja estrid (karboksüülhapete funktsionaalderivaadid), eri ekstraktid ja dioolid (orgaanilised ühendid, mille molekulis sisaldub kaks hüdroksüülrühma).