Imestan tihti, kui kiiresti teadmised meie keha kohta täienevad. Isegi lihtsates asjades. Küllap paljude suguvõsas on keegi, kellel on rahutu kõht ja alalõpmata probleeme seedimisega. Selgub, et elukvaliteeti annaks parandada FODMAP-dieediga, millest ajakirjas ka kirjutame, kuigi alles 13 aastat tagasi püstitasid teadlased hüpoteesi mõnede suhkrute ärritavate omaduste kohta. Lugeda saab ka helikobakterist – rahu­meelsest kõhuelanikust, kes võib pätiks hakata. Tema pahategudele me alles jõuame jälile.

Või geeniteadus – me ei saa parandada geeniviga, küll aga enda nõrkusi teades haigusi ennetada. Minagi vaimustusin intervjuust geeniteadlase Andres Metspaluga ning panin kirja aja geeniproovi andmiseks. Nüüd on meid toimetuses kolm sellist.

Ilmselt paljud teistki muhelevad, lugedes meie kaanekangelasest Liina Tennosaarest. Kihvt, kuidas üks teda käivitavatest jõududest on trots. “Aga vot trotsi pärast ei taha ma teha sporti ega ka laulda, sest eks Kalmer Tennosaare tütrelt muidugi eeldati ka laulmist,” räägib armastatud näitleja. Või kuidas ta kõndides tegi eriti hoogsalt võimlemisliigutusi, pärast seda, kui politseinik võttis veidra käimisviisi kohta märkuse teha. Kuigi Liina teatab kindlameelselt, et tema spordiga ei tegele, on tal häid nippe kõhulihaste trimmimiseks. Need on toredalt mängulised. Näiteks hoiab Liina mõne muusikapala ajal paari salmi pikkuselt plankasendit või teeb istessetõuse, kuni telekas on reklaamipaus või keegi filmis ütleb teatud sõna.

Katseta sinagi Liina nippe!