Muutused sidekoes. Aastatega nõrgeneb sidekude, nahk selle ümber lõtvub ning naha tekstuur muutub silmanähtavalt eba­ühtlaseks.

Ebaühtlased rasvaladestused. Kui nooremas eas jaotub rasvkude naha all ühtlasemalt, siis vanusega kaotab sidekude pidevalt kollageeni ning nahaalune rasvkude muutub eba­ühtlasemaks.

Kaalukõikumised. Ka järsk kaalu­kaotus võib olla naha lõtvumise põhjus. Nahk on siis justkui välja veninud ning ekstreemsematel puhkudel on selle pingutamiseks vaja isegi kirurgilist sekkumist.

Ultraviolettkiirgus. Atmosfäärist läbi tungiv ultraviolettkiirgus aeglustab kudede uuenemist ja aktiveerib ensüüme, mis soodustavad kollageenide lagundamist. Nende protsesside tagajärjel väheneb ka nahas elastsust tagava elastiini hulk.

Lisaks mõjutavad naha seisukorda geenid, etniline päritolu ja eaga kaasnevad hormonaalsed muutused. Suur osa on ka nahatüübil.

Kosmeetikariiulitel tuleks silm peal hoida toodetel, mis sisaldavad kollageeni, retinooli ning A-, C- ja E-vitamiini. Need mitte ainult ei niisuta, vaid aitavad tõsta kollageenitaset ja suurendavad naha elastsust.

Kollageen

Kollageen on nahas, lihastes, luudes ja kõõlustes sisalduv valk, mis moodustab 30% kogu keha valkudest. Kollageen toetab naharakkude taastumist ning on naha, liigeste ja sidekoe elastsuse säilitamiseks väga oluline. Naha toonuses hoidmiseks on peale kollageeni tähtis ka elastiin, mis tagab elastsuse. Kollageeni ja elastiini koosluses tekib proteiin, mis hoiab naha kortsuvaba, sileda ja trimmis. Vananemine, päike, isegi magamisasend muudavad naha näol, kaelal ja rinnal aja jooksul kortsuliseks, lõtvunuks ja tuhmiks.