Hoia pilk ees, õlad all ning pea otse. Kerelihaste aktiveerimiseks tõmba naba sisse, et toetada alaselga. Kui tunned, et ülakeha vajub kõndides ettepoole, peatu ja korrigeeri oma asendit. Kui tunned kaelas ja õlavöötmes pinget, siis vabasta see ala pingetest ja lõdvestu. Õige kehahoiak aitab kiirust kasvatada ning vigastusi vältida.

Liiguta käsi õigesti


Kõverda käed 90-kraadise nurga alla ja liiguta neid kõndimisega ühesuguses rütmis otse üles-alla. Käte selline kaasamine aitab kiirust kasvatada. Ei ole vaja nendega väga vehkida — vehkimine tegelikult muudab kõnni ebaefektiivseks ja aeglasemakski. Käed ei ole rusikas, vaid sõrmed on sellises asendis, nagu hoiaksid veepudelit käes. Kui käsi liigub üles, siis käelabad ei tohi tõusta õlgadest kõrgemale ning kui käsi liigub alla, siis käelaba ei lähe puusadest kaugemale seljataha.

Kannad maha, puusad ette!


Kui kõnnid, siis pane esimesena maha kand ja astu igat sammu nii. Lükka puusad ette ja ära liiguta neid küljelt küljele.

Kõnni hoogsa sammuga


Võta eesmärgiks hoogsam samm ja kiirem tempo kui tavalisel kõndimisel. Uuringud on näidanud, et kui suurendad sammude hulka ühes minutis, on sellel positiivne mõju insuliinitasemele, kehamassiindeksile ja vööümbermõõdule.
Kui oled kõndimises päris algaja, siis konsulteeri oma perearstiga, milline oleks sinu tervist silmas pidades kõige parem kõnnitempo. Kõnniharjumuse kujunemisel saad juba tempot tõsta.

Jõukõnd hoiab su terve


Uuringud näitavad, et inimesed, kes kõnnivad rohkem kui 15 000 sammu päevas, ei pea üldse muretsema metaboolse sündroomi pärast. Metaboolne sündroom on aga teatavasti diabeedi tekke riskide seas üks olulisemaid. Jõukõnd aitab ka stabiliseerida vererõhku, hoiab normis kolesteroolitaseme, samuti aitab alandada kaalu ega lase tekkida kõhurasval. Lisaks neile kasuteguritele on jõukõnnil ka suur mõju liigeste tervisele. Uuringud on näidanud, et jõukõnd vähendab perimenopausis olevate naistel puusaliigese vigastuste ohtu lausa 41%. Kuid jõukõnnil on ka mängida oluline roll vaimse tervise vormis hoidmisel. Jõukõnnist saadav efekt aitab jõukõnni harrastajatel langetada tasakaalukaid otsuseid, hoiab tuju üleval ja parandab ka mälu, seda eriti vanematel inimestel.

Jõukõnd on äärmiselt mugav viis sportimiseks, see ei nõua sinult mingit erilist füüsilist ettevalmistust, samuti pole vaja muretseda spetsvarustuse pärast, pead vaid silmas pidama ilmale vastavat riietust ning eelpool toodud näpunäiteid.

Allikas: healthline.com