Kriitikud on ka ette heitnud, et see on lihtsalt ühe kahjuliku tegevuse asendamine teisega. Mingil määral saab sellega nõustuda. On inimesi, kes ei suuda või ei soovigi e-sigaretist loobuda. Võrreldes suitsetamist ja e-sigareti kasutamist, on teadlased leidnud, et e-sigareti kasutamine on vähemalt 95% vähem kahjulik võrreldes suitsetamisega. Seega ei ole e-sigareti kasutamine täielikult riskivaba, aga samas on see kordades vähem kahjulik kui jätkata suitsetamisega.

E-sigareti abil suitsetamisest loobumine on sarnane sellega, kui loobumiseks kasutatakse nikotiininätsu. Selle asemel, et suitsetada, näritakse nätsu või kasutatakse e-sigaretti.

Sarnaselt apteegis müüdavatele toodetele on ka e-sigaretis kasutatavate vedelike osas võimalik valida erinevate nikotiinisisalduste vahel. See on üks oluline aspekt, miks e-sigaret on suitsetamisest loobumise toetamiseks hea abimees. Alguses tuleks suitsetajal kasutusele võtta e-vedelik, mille nikotiini sisaldus oleks võrdväärne senise suitsetamise harjumusega. Kes on suurem suitsetaja, peaks esmalt kasutusele võtma kõrgema nikotiinisisaldusega e-vedeliku.

Mida kiiremini asendada suitsetamise korrad e-sigareti kasutamisega, seda kasulikum. Kui tavalisi sigarette enam ei suitsetata, siis on aega võtta järk-järgult kasutusele järjest väiksem nikotiinisisaldusega e-vedelikud. Väiksema nikotiinisisaldusega e-vedelikke kasutusele võttes tuleb jälgida, et e-vedeliku tarbimine samal ajal ei suureneks. Viimaks saab loobuda ka e-sigareti kasutamisest. Saksamaal läbi viidud uuringu kohaselt on sealsetel suitsetajatel kulunud keskmiselt kaks aastat, et esmalt loobuda e-sigareti abil suitsetamisest ning seejärel jätta hüvasti ka e-sigaretiga. Need, kes suitsetasid eelnevalt vähem, saavad tavaliselt ka kiiremini suitsuvabaks. Sagedastel suitsetajatel võib see võtta mõnevõrra kauem aega.

Nii Eesti kui Euroopa Liidus müüdavatele e-sigarettidele ja e-vedelikele on esitatud kõrged nõudmised ja seda kontrollitakse. Seetõttu saab ametlikes müügikohtades saadavate e-sigarettide ja e-vedelike osas olla kindel, et need vastavad kehtestatud kvaliteedinõuetele ning nende kasutamine on võrreldes suitsetamisega vähem kahjulik. Tundmatu päritoluga vedelikke ei ole soovitatav kasutada, sest nende osas ei saa olla kindel, et need ei sisalda sobimatuid aineid.

Üks maailma parimaid kogemusi e-sigareti abil suitsetamisest loobumisest on Suurbritannial, kus juba 2013. aasta lõpust on kõige populaarsemaks suitsetamisest loobumise vahendiks e-sigaretid. Riigi tervishoiusüsteem tunnustab ametlikult seda tõenduspõhist meetodit ja kutsub kõiki suitsetajaid, kes ei ole veel e-sigaretti suitsetamisest loobumiseks proovinud, seda tegema. Mitmel pool Inglismaal on käivitatud isegi pilootprojektid, millega suitsetajatele antakse tasuta e-sigareti stardikomplekte, et motiveerida neid e-sigareti abil suitsetamisest loobumist proovima.


Suurbritannia Stoptober kampaania kutsus üles e-sigareti abil suitsetamisest loobumist proovima.

Seda kõike ei oleks Suurbritannias tehtud, kui ei oleks positiivseid tulemusi. Uuringute kohaselt on Suurbritannias ligi miljon inimest loobunud esmalt e-sigareti abil suitsetamisest ning seejärel lõpetanud ka e-sigareti kasutamise. Suurbritannias on viimaste uuringute järgi umbes 3,6 miljonit e-sigareti kasutajat. Umbes pooled neist on etapis, kus nad vähendavad järk-järgult suitsetamist ehk peagi on suurenemas inimeste hulk, kes on e-sigareti abil muutnud oma elu suitsuvabaks. Ülejäänud Suurbritannia e-sigareti kasutajad on tavaliste sigarettide suitsetamisest juba loobunud ning osad asunud vähendama ka e-sigareti kasutamist.

Suurbritannia on võtnud selge sihi saada võimalikult kiiresti suitsuvabaks riigiks ning e-sigarettidel mängivad selles olulist rolli. Muuhulgas on tervishoiutöötajate jaoks koostatud juhend, et toetada suitsetajaid e-sigareti abil suitsetamisest loobumisel. Juhend e-sigareti abil suitsetamisest loobumise kohta on leitav ka eesti keeles ning mitmed Eestis tervishoiutöötajad on sellega juba ka tutvunud.

Kokkuvõttes saab öelda, et e-sigareti abil suitsetamisest loobumine on võimalik ning miljonid endised suitsetajad on just nende abil oma kahjulikust harjumusest lahti saanud. Kui tunned huvi, kuidas suitsetamisest edukalt loobuda, siis saad kasulikku infot suitsetamisest loobumise kuule pühendatud veebilehelt Stopptoober.

Jaga
Kommentaarid