Foto: UK Stoptober

Mis aitaks edukalt suitsetamisest loobuda?


Klassikaliste apteegis müüdavate nikotiinitoodete kõrval räägib Stopptoober ka teistest vähem kahjulikest toodetest, mille abil on miljonid suitsetajad üle terve maailma edukalt suitsetamisest loobunud. See tähendab, et lisaks nikotiininätsudele ja -plaastritele räägime ka Stopptoobri idee algataja, Inglismaa terviseameti poolt vähem kahjulike toodetena välja toodud e-sigarettidest, snus’ist, tubakavabast snus’ist ja kuumutatavast tubakast. Eestis tunduvad need võimalused paljudele vastuolulised, kuid mitmed riigid on näinud neis potentsiaali vähendada ühiskonnas suitsetamist ja niimoodi kaitsta inimeste tervist.

Kümmekond aastat tagasi suitsetajatel sellist võimaluste valikut ei olnud. Nüüdseks on need olemas ja neid on ka lähemalt uuritud. Stopptoober käsitleb ainult neid tooteid, mille puhul on teaduslikult tõestatud, et need on võrreldes suitsetamisega vähem kahjulikud ja aitavad kaasa suitsetamisest loobumisele.

Kuidas saab Stopptoobris osaleda?

Stopptoobriga liitumiseks pole vaja sõlmida lepingut, alustuseks pead lihtsalt tahtma suitsetamisest loobuda. Seejärel tutvu Stopptoobri lehel erinevate suitsetamisest loobumise võimalustega ja leia endale sobiv viis. Huvi korral võid lugeda ka toredate inimeste lugusid, kuidas nemad suitsetamisest loobusid.

Valides välja endale sobiva võimaluse, saad alustada suitsetamisest loobumisega. Väike võit tervisele on juba see, kui välja valitud võimalust proovides vähem suitsetad. Kui kohe ei õnnestu tavaliste sigarettide suitsetamist maha jätta, siis tee seda järk-järgult. See võib tähendada, et kasutad mõnda muud toodet rohkem, kuid nii see käibki. Mida kiiremini suudad tavaliste sigarettide suitsetamisest täielikult loobuda, seda kiiremini hakkab tervis taastuma. Tervise taastumise etappe saad vaadata sellelt ajateljelt.

Olles tavaliste sigarettide suitsetamise täielikult maha jätnud, saad asuda järk-järgult vähendama alternatiivse toote kasutamist. Esmalt vähenda kasutamise kordi, mõne toote puhul saad valida ka väiksema nikotiinisisaldusega lahenduse. Nii saad samm-sammult loobuda ka tootest, mis aitas sul suitsetamisest loobuda. Kõige selle juures saad teha aga veel ühe suure heateo, kui jagad oma kogemust ka teistega, kellel on plaanis või käsil loobumine.

Mida on teistes riikides suitsetamisest loobumiseks kasutatud?

Kui Eesti jaoks on uudsete toodete kasutamine suitsetamisest loobumiseks üsna võõras, siis mitmel pool maailmas on suur hulk suitsetajaid just tänu neile suitsetamisest loobunud. E-sigarettide abil on väga paljud loobunud suitsetamisest Islandil, Austraalias ja Inglismaal. Suurbritannias oli aasta aega tagasi 800 000 endist suitsetajat, kes olid kasutanud suitsetamisest loobumiseks e-sigaretti ja pärast lõpetanud ka e-sigareti kasutamise.

Stopptoobri käigus on inimesed edukalt suitsetamisest loobunud ka Hollandis.

Rootsi on Euroopa kõige väiksema suitsetajate osakaaluga riik ja selle põhjuseks peetakse snus’i. Naaberriigis Norras peetakse suurenenud suitsetamisest loobumise põhjuseks võrdselt e-sigarette ja snus’i. Pöörates pilgu teisele poole, siis Jaapanis ja Lõuna-Koreas on miljonid inimesed valinud suitsetamisest loobumiseks aga kuumutatava tubaka tooted.

Eestis on igapäevasuitsetajaid veidi üle 184 000. Muu maailma kõrval tundub see number olevat väike, kuid suitsetamisest loobumine on kõigi jaoks olnud ühtemoodi keeruline. Mida edukamad on meie suitsetajad suitsetamisest loobumisel, seda kiiremini saab Eesti suitsuvabaks riigiks.

Stopptoobri kampaaniat viib läbi NNA Suitsuvaba Eesti. Kampaaniat toetab Riigikogu Suitsuvaba Eesti toetusrühm. Suitsetamisest loobumise võimalustega saab tutvuda Eesti Stopptoobri või Suurbritannia Stoptoberi lehel.

Jaga
Kommentaarid