KAERAHELBED

Hommikune magusaisu tuleneb veresuhkru taseme langusest ning tavaliselt parandatakse seda langust mõne kiire magusa snäkiga, olgu selleks komm, küpsis, šokolaaditükk või mitu lusikatäit suhkrut kohvi sees. Kaerahelbed on rikkad kiudainete poolest ning kaerahelbepuder püsib kõhus kaua. See annab pika aja jooksul energiat hoides veresuhkru taseme stabiilsemana ja aitab eemal hoida magusaisu. Hoia eemale magustatud kiirputrudest! Valmista ise aus puder tooretest kaerahelvestest ja maitsesta jogurti ning marjadega.

MANDLID JA MUUD PÄHKLID

Pähklid hoiavad kõhu kauem täis. Purdue ülikooli uuring näitas, et inimesed, kes sõid pähkleid, tundsid täiskõhutunnet kauem kui need, kes sõid näkileibasid ja riisigalette. Söö regulaarselt ehk siis igapäevaselt snäkina peotäis pähkleid. Hoidu soolatud pähklitest, kuna sool tõstab vererõhku.

OLIIVIÕLI

Rasva on inimesel organismis vaja ja nii üllatav kui see ka ei tundu, rasv vähendab söögiisu! Lisaks aitab monoküllastumata oliiviõli hoida kolesterooli kontrolli all. Hoidu aga transrasvu sisaldavatest määretest ja õlidest.

MARJAD

Marjad sisaldavad palju vitamiine ja kiudaineid. Hoidu aga erinevatest marjatarretistest ja -džemmides — marju on neis vähe, kasutegur madal, peale selle sisaldavad need ka palju lisatud suhkrut.

MUNAD

Munad sisaldavad meie kehale ülivajalikku B12-vitamiini, mille ülesandeks organismis on lõhustada rasvu. Louisiana ülikooli teadlased on leidnud, et inimesed, kes sõid hommikuti mune, said kaalu langetamisega edukamalt hakkama.

OAD JA LÄÄTSED

Oad ja läätsed sisaldavad vähe kaloreid, aga on ülirikkad proteiini ja kiudainete poolest, mis aitavad üheaegselt saada energiat ning langetada kaalu. Valmista liha asemel toekas ubadest koosnev roog kord nädalas ning asendad küllastunud rasvad kiudainetega — keha saab head energiat ning ei talleta energiat rasvaks. Eelista toiduvalmistamiseks värskeid ja eelküpsetamata ube.

TAILIHA JA KALA

Kurja juur on küllastunud rasv, mis kipub kiirelt kõhu ja tuharate pekipolstrit kasvatama. Keha kulutab valgu seedimiseks rohkem aega ja energiat kui süsivesikute ja rasva seedimiseks. Lülita oma menüüsse kana ja kalkuniliha, samuti kala. Erinevalt lihast on kasulikud rasvasemad kalad, sest neis on rikkalikult oomega-3 rasvhappeid. Liha puhul vali puhas töötlemata lihad, mitte vorstid või hakklihatooted.

TÄISTERAVILJAD

Teraviljad on väga rikkad süsivesikute ja kiudainete poolest. Tegu on heade süsivesikutega, ja kiudained hoiavad seedimise korras ning peletavad näljatunnet. Vali alati täisteratooted, sest vahel on teraviljatootes kasutatavad jahud kõigest heast lihtsalt puhtaks puhastatud.

ROHELISED JUURVILJAD

Kui sind ei ole veennud rohelisi lehti sööma nende rikkalik vitamiinide ja mineraalide sisaldus, äkki muudab usku fakt, et need rohelised lehed aitavad tõmmata koomale vöökohta. Spinat ja brokoli on väga rikkad ka kiudainete poolest, samal ajal sisaldavad aga väga vähe kaloreid — süües enne lõunat salatit on pearoa portsjon väiksem.

MAAPÄHKLIVÕI

Kes oleks arvanud, et lapsesõbralik pähklivõi on ka kehakaalusõber? Pähklivõis on palju niatsiini, mis hoiab seedesüsteemi korras ning väldib puhitust. Pähklivõi on aga väga rasvarikas ehk siis tuleb jälgida koguseid. Vali alati naturaalne, lisanditeta pähklivõi.

PIIMASAADUSED

Pole ime, et jogurtireklaamides esinevad bikiinides naised: kaltsium lõhustab väga efektiivselt rasvu ning ei luba neil üldse kehas ladestuda. Valida tasuks aga alati vähese rasvasisaldusega ja lisasuhkruta piimatooted.

AVOKAADO

Lisaks sellele, et avokaadod sisaldavad palju monoküllastumata rasvu, sisaldavad nad ka suures koguses kiudaineid: ühes avokaados on kuni 17 grammi kiudaineid. Need pehmed, samas suhteliselt maitsetud, viljad on imelised näljapeletamiseks ning nälja mitmeks tunniks eemal hoidmiseks.

JÄÄTEE

Tee, eriti roheline tee, on rikas antioksüdantide poolest ning kiirendab ainevahetust. Uuringud on näidanud, et need, kes joovad päevas teed, kulutavad päevas keskmiselt kuni 266 kalorit iseenesest rohkem, kui need kes ei joo teed. Loomulikult räägime siinkohal korralikult pruulitud teest — jahutatud või kuumast —, mitte pudelis tulevast joogist.

PARMESANI JUUST

Parmesani juustu madal kaorisisaldus, aga kõrge kaltsiumiannus aktiveerib keha enda rasvapõletusmootorid, nii on leidnud Wisconsini Ülikooli uurijad. Kuna tegemist on kontsentraadiga, on Parmesani juustus ka palju proteiini, mis hoiab kõhu pikemalt täis.

CANNELLINI OAD

Nendes ubades on peidus väga raskesti seeditav kiudaine, mille tagajärjel peab keha tegema palju rohkem tööd kui teiste ubade seedimisel. Ehk siis seedumise käigus kasutatakse palju energiat ning kehakaal langeb. Soovitame süüa korra päevas, korraga pool tassi.

Allikas: Good Housekeeping