Foto: Pixabay
Kuigi pitsat liigitatakse sageli hamburgerite ja friikartulite kõrval rämpstoidu hulka, sisaldab ta kõiki vajalikke toitaineid. Elagu tervislikud pitsad!

Et pitsa võib olla pea täiuslik, leiab ka taimetoidu propageerija ja toidublogija Sandra Vungi. Sandra kasutab ainult taimseid toiduaineid, kuigi eesmärk on üks — teha tasakaalustatud toitu.
Tasakaalustatud toidus on esindatud kõik kolm põhitoitainete gruppi — süsivesikud, valgud ja rasvad –, väärtuslikud mineraalained ja vitamiinid. Selles mõttes on pitsa täiuslik! Pitsapõhi annab süsivesikuid. Tervislikuma toidu eelistaja võib tavapärase nisujahu asemel valida kiudaineterikkama täisterajahu. Teraviljas on ka valke. Pitsapõhja saab kergelt määrida oliiviõli, väärt rasvaallikaga. Heade rasvade omastamiseks sobib oliiviõli asemel tarvitada ka teisi kvaliteetseid taimeõlisid. Taimetoidupitsale lisab rasva ka näiteks isetehtud veganijuust.
Tavalises pitsakattematerjalis, nagu juustud, tuunikala või kanaliha, on ohtralt valke. Taimetoidupitsa saab katta mitmesuguse köögiviljade, seente ja ka valgurohkete kaunviljadega. Ka vitamiine annavad just pitsale lisatud köögiviljad. Taimetoidupitsa puhul võib juustu asemel valguallikaks olla sojaubadest tehtud juust tofu.
Enne pitsategu tuleb üle vaadata vajaminevate koostisosade nimekiri ja mõne puhul hüpata läbi ökopoest.

Foto: Sandra Vungi

Umbes 800 g juustu

2 x 400 g purki täisrasvast kookospiima
1 tl (valgeveini)äädikat
2 tl (mere)soola
3 tl agaripulbrit
1 tl paprikapulbrit
3 tl Meira broilerimaitseainet
5 sl maisitärklist
6 sl maitsepärmi ehk pärmihelbeid

Kookospiim on üks suurema rasvasisaldusega taimseid piimasid ning seetõttu sulab see juust ka hästi. Ei tasu karta, et kookospiima maitse jääb domineerima. Cheddari juustu maitse on krehvtisem ja täidlasem — seetõttu piisab pitsa peal ka väiksemast kogusest. Juust jääb üsna soolakas. Õhukindlas pakendis (näiteks kaanega karbis) säilib see päris kaua. Pitsa peale on riivitud juust või juustutükid kõige parem lisada umbes 5–10 minutit enne pitsa ahjust väljavõtmist.

Juustu valmistama hakates varu hea vispel, 3 supi- ja 2 teelusikat. Samuti tasub pliidi kõrvale valmis panna kõik koostisained, et neid oleks mugav lisada. Juust valmib küllalt kiirelt ja ka tegutseda tuleb ruttu!

  1. Võta väiksem keraamiline, plekist või klaasist kauss ning määri (oliivi)õliga kokku. Jäta see käepärast kuuma juustu ootama.
  2. Sega maisitärklis natukese kookospiimaga läbi ja aseta kõrvale. Sega ka agar veidikese kookospiimaga ja pane ootele.
  3. Aja ülejäänud kookospiim kastrulis keema ning keeda umbes pool minutit, kuni see on täiesti ühtlase konsistentsiga.
  4. Lisa äädikas, vispelda läbi, lisa sool ja vispelda. Lisa kookospiimaga segatud agar ning vispelda veel kord korralikult läbi.
  5. Keeda ja sega pidevalt vispeldades umbes minut aega. Lisa paprikapulber, broilerimaitseaine ning maitsepärm.
  6. Vispelda korralikult ja lisa kookospiimaga segatud maisitärklis.
  7. Keeda umbes minut, samal ajal jõuliselt vispeldades. Juustusegu peab kogu aeg üsna korralikult mullitama ja keema, et kõik koostisained ilusasti seguneksid. Seetõttu ei tasu kuumust liialt maha keerata.
  8. Vala kuum ja vedel juust õliga määritud kausikesse ning jäta toatemperatuurile umbes pooleks tunniks jahtuma.
  9. Seejärel pane juust umbes 40 minutiks sügavkülma.
  10. Lõika juustuääred võinoaga kausi küljest kergelt lahti ning kummuta juustupall lõikelauale või taldrikule.
Foto: Sandra Vungi

Neljale kuni kuuele

Tõeliselt mõnus ja kerge pitsa valmib imelihtsalt. Pitsatainas on muudetud täisterajahuga tervislikumaks. Seda pole vaja isegi enne kergitada, kuna see ei sisalda pärmi ning jääb seetõttu paberõhuke ja krõbe.

PÕHI:
200 g täisteranisujahu
100 g valget nisujahu
0,5 tl soola
1 tl kuivatatud ürte (nt punet, tüümiani, basiilikut või rosmariini)
2 sl õli
175 ml külma vett

  1. Sega jahud, sool ja ürdid.
  2. Lisa õli, masseeri see kätega sisse ning lisa vesi.
  3. Sega alguses supilusikaga kergelt läbi ning seejärel sõtku tainapalli, kuni see tuleb kausi küljest või jahuselt pinnalt ilusasti lahti.
  4. Jäta räti alla umbes 15 minutiks seisma. Samal ajal pane ahi 250 kraadi juurde kuumenema.

KATE:
1,5 sl õli
3 sl kvaliteetset ketšupit või tomatipastat
5 suurt tomatit (võimalikult küpset)
natuke soola ja pipart
150 g Cheddari veganijuustu

  1. Aseta tainapall jahusele pinnale ning rulli suureks ja õhukeseks ringiks (pitsa katab peaaegu terve ahjuplaadi).
  2. Tõsta pitsapõhi õliga määritud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  3. Määri pitsapõhjale ühtlaselt õli (see ei lase tomatikastmel taina sisse imbuda), seejärel ketšup või tomatipasta.
  4. Lisa tomatirattad ja aseta pitsa 250 kraadi juurde ahju.
  5. Küpseta umbes 10 minutit, kuni tainaääred hakkavad pruunikaks muutuma.
  6. Tõsta pitsa korraks ahjust välja, sapsuta tomatitele natuke soola ja pipart ning lisa riivitud Cheddari juust.
  7. Küpseta pitsat veel umbes 5 minutit, kuni juust on rohkem sulanud.
  8. Lase pitsal enne lahtilõikamist paar minutit jahtuda.
  9. Soovi korral kaunista värske basiilikuga.
Foto: Sandra Vungi

Suur ahjuplaaditäis, 20–25 pirukaruutu

Mõnusalt toeka kattega pirukapitsa sobib lausa pearoaks. Läätsed, marineeritud kurk, suvikõrvits ja karripulber passivad imehästi kokku. Ahjust tulnud pirukale võid peale puistata veel ohtralt värskelt hakitud peterselli.

PÕHI:
25 g presspärmi
250 ml käesooja vett
natuke soola
7,5 dl jahu
paar supilusikatäit õli
soovi korral natuke kuivatatud tüümiani

  1. Sega pärm kausis vee, soola ja tüümianiga. Lisa jahu.
  2. Sõtku tainast kas kausis või jahusel laual edasi. Lisa paar supilusikatäit õli ning sõtku veel.
  3. Jäta tainapall kaussi puhta räti alla sooja kohta seisma, kuni tainas on kerkinud poole suuremaks.
  4. Sõtku tainapalli veel natuke. Kui tainas käte külge liiga kinni jääb, lisa jahu. Rulli tainas laiali.
  5. Tõsta tainas õliga määritud ahjuplaadile ning venita ja silu selle servad ahjuplaadi äärteni.

KATE:
üks pirakam suvikõrvits
paar sibulat
paar küüslauguküünt
250 g rohelisi või pruune läätsi (kuivatatud)
1–2 sl karripulbrit
natuke purustatud pipart
150 ml tomatimahla
1 tomat
paar marineeritud kurki
köögiviljapuljongit, sojakastet või soola

  1. Pane läätsed magedasse vette keema.
  2. Samal ajal pruunista pannil tükeldatud sibul. Riivi/tükelda suvikõrvits ribadeks või kasuta köögikombaini.
  3. Lisa see pannil praadivale sibulale.
  4. Pane juurde tükeldatud küüslauguküüned, tükeldatud tomat ja marineeritud kurk, tomatimahl ning karripulber. Maitsesta veel köögiviljapuljongi, sojakastme või soolaga.
  5. Hauta segu, kuni läätsed valmivad.
  6. Kurna läätsed ja lisa segule. Maitse segu, lisa vajadusel veel maitseaineid.
  7. Hauta veel, kuni vedelikku on vähemaks jäänud.
  8. Pane täidis ahjuplaadil ootavale tainale. Soovi korral keera tainaääred segu peale.
  9. Küpseta pitsat 200 kraadi juures, kuni tainaääred on kuldpruunid ja pirukas valmis — võtab aega umbes 30 minutit.
Foto: Sandra Vungi

2 suurt ümmargust pitsat

See pitsa valmib äärmiselt lihtsalt. Põhi on ka üsna tervislik, kuna sisaldab kolmandiku jagu täisterajahu. Lisaks on ta krõbe ja paberõhuke — saabki rohkem täidist nautida!

PÕHI:
2 kruusi valget nisujahu
1 kruus täisteranisujahu
1 kruus sooja vett
2 sl õli
näpuotsaga soola
meeldivaid ürte, näiteks kuivatatud tüümiani või punet
natuke õli ja tomatikastet või kvaliteetsemat ketšupit taina peale

P. S. Põhja võid valmistada ka ainult täisteranisujahust.

  1. Pane ahi 250 kraadi juurde kuumenema.
  2. Vala suuremasse kaussi jahu, lisa sool ja ürdid ning sega näppudega segamini.
  3. Seejärel lisa õli ja sega taas kergelt sõrmedega.
  4. Vala juurde pool kruusi sooja vett, sega kergelt ning seejärel lisa teine pool ja hakka vaikselt pallikest vormima. Võid palli valmis vormida sealsamas kausis või teha seda jahusel pinnal. Kui tainas enam käte külge kinni ei jää, mässi pallike toidukile sisse ja jäta 10 minutiks seisma.

KATE:
mõni peotäis värskeid kukeseeni või muid seeni
2 keskmist suvikõrvitsat
3–4 salveilehte
maitse järgi soola ja pipart
praadimiseks õli
värsket basiilikut

  1. Valmista ette pitsakate. Vala kuumale sügavale pannile paar supilusikatäit õli.
  2. Rebi salveilehed kuuma õli sisse.
  3. Sega ja lisa õhukesteks poolikuteks ratasteks hakitud suvikõrvitsad, prae mõni minut.
  4. Pudista hulka puhastatud kukeseened.
  5. Lisa maitse järgi soola ja pipart, sega ning prae veel kuni 5 minutit.
  6. Võta pitsatainas kilest ja aseta jahusele pinnale.
  7. Lõika pallike kaheks ja jäta teine pall kõrvale.
  8. Vormi pallikest natuke lapikumaks ja seejärel rulli lapikut tainast õhemaks, kuni tekib suurem õhuke ketas.
  9. Tõsta tainaketas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  10. Määri tainale 1–2 supilusikatäit õli ja seejärel tomatikaste või ketšup.
  11. Lisa pool pitsakattest ja aja see ühtlaselt laiali.
  12. Küpseta pitsat ahjus 250 kraadi juures vähemalt 10 minutit.
  13. Kui üks pitsa valmis, võta ette kohe teine, kuni ahi kuum.
  14. Ahjust tulnud pitsa peale rebi värsket basiilikut.