Foto: Tervis Pluss
Kas sinu toidus on piisavalt kiudaineid? Nendest talvistest retseptidest leiad võimalusi, kuidas kasutada kliisid eri toitudes nende kiudainesisalduse suurendamiseks. Näiteks võid lisada kliisid küpsetistesse, smuuti hulka või isegi kotlettidesse. Mõõdukas koguses kliisid vajad iga päev!

Kliid soodustavad soolte tööd, viivad välja ainevahetusjääke, aitavad alandada vere kolesterooli- ja suhkrutaset. On kasulik teada, et kliid ei anna üldse kaloreid, vaid ainult täiskõhutunde — organism neid ei omasta.

Foto: Tervis Pluss

4 portsjonit 8 ü
1 portsjon 2 ü

500 g porgandeid
500 g punast keedetud peeti
1 keskmine sibul
3 küüslauguküünt
1 muna
3 sl tärklist
3 sl nisukliisid
soola, pipart
2 tl õli

1. Keeda porgandid, haki sibul ja küüslauk.
2. Riivi porgandid ja peedid.
3. Sega juurde sibul, küüslauk, muna, tärklis ja nisukliid, maitsesta.
4. Vormi kotletid ja prae mõlemalt poolt.

• Laktoosivaba

1 portsjonis 3,5 g rasva

Foto: Tervis Pluss

4 portsjonit 8 ü
1 portsjon 2 ü

200 g külmutatud mustikaid
600 g 2,5% maitsestamata jogurtit
100 ml piima
1/2 dl kaerakliisid
2 sl vedelat mett
1 tl vanillsuhkrut
värskeid piparmündilehti

1. Pane kõik koostisained blenderisse ja püreesta ühtlaseks. Lisa ka mõned katkirebitud piparmündilehed.
2. Serveeri kohe, garneeri piparmündilehtedega.

1 portsjonis 4,5 g rasva

Foto: Tervis Pluss

12 tükki 24 ü
1 tükk 2 ü

Põhi:
2 muna
100 g suhkrut
50 g sulatatud margariini
3 porgandit (3 dl riivitult)
130 g (2 dl) nisujahu
5 sl nisukliisid
1 sl kaneeli
1 sl kardemoni
1 tl küpsetuspulbrit
1 purk (227 g) purustatud ananassi omas mahlas

Kate:
250 g 3% kohupiimapastat
poole apelsini mahl ja riivitud koor
50 g suhkrut

Kaunistuseks:
pool apelsini

1. Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Lisa margariin.
2. Riivi porgandid, sega omavahel jahu, kliid, kaneel, kardemon ja küpsetuspulber.
3. Lisa munavahu hulka õrnalt segades jahusegu vaheldumisi porgandi ja purustatud ananassiga.
4. Kata küpsetusvormi põhi küpsetuspaberiga ja kalla tainas vormi.
5. Küpseta eelsoojendatud 175kraadises ahjus umbes 40 minutit. Lase jahtuda ja seejärel keera kummuli, eemalda küpsetuspaber.
6. Maitsesta kohupiimapasta suhkruga, lisa apelsinimahl ja riivitud koor.
7. Kata kook kohupiimaseguga.
8. Ülejäänud pool apelsini eralda sektoriteks ja eemalda kilejas osa. Kaunista kook apelsinitükkidega.

Nõuanne: väga maitsva tulemuse saad ka siis, kui asendad ananassikonservi kõrvitsaga. Proovi järele!

1 portsjonis 4,5 g rasva

Foto: Tervis Pluss

24 tükki 36
1 tükk 1,5

50 g pärmi
1 sl suhkrut
1 tl soola
1/2 l vett
2 porgandit (u 1 klaas riivitult)
5 sl päevalilleseemneid (80 g)
6 sl linaseemneid (65 g)
7 sl (60 g) kaerakliisid
5 sl (25 g) nisukliisid
500 g nisujahu
1 sl õli

Pintseldamiseks:
1 muna

Pealepuistamiseks:
1 sl päevalilleseemneid
1 sl linaseemneid

1. Hõõru pärm suhkruga vedelaks, lisa sool ja toasoe vesi.
2. Riivi porgandid ja lisa tainasse koos seemnete ja kliidega. Sõtku tainasse jahu ja lisa õli.
3. Kata tainas rätikuga ja jäta kerkima, kuni on umbes kahekordne kogus.
4. Kummuta tainas jahuga ülepuistatud töölauale ja vormi 24 kuklit.
5. Pane kuklid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata köögirätikuga ja jäta kerkima.
6. Määri kerkinud kuklid pealt lahtiklopitud munaga ja jaota peale päevalille- ja linaseemned.
7. Küpseta eelsoojendatud 225kraadises ahjus 10–15 minutit.

• Laktoosivaba

1 kuklis 3,9 g rasva

Foto: Tervis Pluss

35 tükki 26 ü
2 tükki 1,5 ü

100 g 60% margariini
80 g suhkrut
3 muna
50 g päevalilleseemneid
250 g nisukliisid
1 sl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
soola
natuke vanillsuhkrut

1. Vahusta margariin suhkruga.
2. Lisa ükshaaval juurde munad.
3. Sega jahu ja küpsetuspulber ning lisa koos nisukliide ja päevalilleseemnetega tainasse, sega ühtlaseks, maitsesta terakese soola ja vanillsuhkruga. Vormi 35 pätsikest.
4. Küpseta pannipaberil eelsoojendatud 180kraadises ahjus helepruuniks.
5. Hoia küpsiseid kilekotis, siis ei muutu nad kõvaks.

1 küpsises 2,9 g rasva

* Laktoosivaba