Foto: Pixabay
Lehtkapsal on inimese tervisele mitmeid häid omadusi. Näiteks vähendab see vähitekke riski, alandab vererõhku, ennetab astmat, hoiab veresuhkru taseme kontrolli all ja mõjub hästi figuurile. Loe täpsemalt, miks on lehtkapsas sulle kasulik.

Mõned faktid lehtkapsast:

  • see sisaldab rohkelt kiudaineid;
  • lehtkapsas sisalduv kaalium vähendab riski haigestuda südamehaigustesse;
  • lehtkapsas sobib hästi erinevate toitude juurde lisandiks, aga ka smuutidesse;
  • lehtkapsas sobib eriti hästi inimestele, kellel on probleeme neerude või südamega.

Lehtkapsa kasulikud omadused

Lehtkapsas sisalduvad toiteained mõjuvad tervisele hästi. Lehtkapsas on kiudaineid, antioksüdante, kaltsiumit, K-vitamiini ja teisigi kehale kasulikke aineid nagu raud ja C-vitamiin. Organismile mõjub turgutavalt ka lehtkapsas olev klorofüll.

Diabeet

Kuna lehtkapsas on antioksüdante ja kiudaineid, siis alandab see diabeeti põdevate inimeste glükoositaset, mõjudes hästi lipiididele ja hoides insuliinitaset.

Umbes 16 grammis lehtkapsas sisaldub 0,6 grammi kiudaineid, aga 130 grammis küpsetatud lehtkapsas on 2,6 grammi kiudaineid.

Lehtkapsas olev antioksüdant on alfalipohape. Uuringute väitel alandab see glükoositaset, suurendab insuliinitundlikkust ja ennetab oksüdatiivsest stressist tulenevaid muutuseid inimestel, kes põevad diabeeti. Alfalipohape aitab vähendada ka piirdenärvisüsteemi ja autonoomse närvisüsteemi kahjustusi.

Südamehaigused

Lehtkapsas on kiudaineid, kaaliumit, C- ja B6-vitamiini. Seetõttu mõjub lehtkapsas südamele hästi. Väidetavalt vähendab südamehaigusesse haigestumise riski ka see, kui tarbid vähe naatriumit ja rohkem kaaliumit. Ühest uuringus selgus, et inimestel, kes tarbisid 0,4 grammi kaaliumit iga päev, oli 49% väiksem tõenäosus haigestuda isheemilistesse südamehaigustusse võrreldes nende inimestega, kes tarbisid päevas ligikaudu 1,8 grammi kaaliumit.

Kaaliumitarbimist seostatakse ka vähenenud infarktiriskiga. Samas aitab kaalium säilitada ka lihasmassi, luude tugevust ja takistab neerukivide teket.

Kui soovid alandada vererõhku, siis on oluline tarbida rohkem kaaliumit ja vähem naatriumit. Nimelt laiendab kaalium veresooni, mistõttu pääseb veri paremini liikuma. üle 3 grammi kaaliumi päevas.

Ühes tassitäies hakitud värskes lehtkapsas on näiteks 79 mg kaaliumit. Ühes tassitäies küpsetatud lehtkapsas aga 296 mg kaaliumit.

Vähk

Lehtkapsas ja teised rohelised köögiviljad sisaldavad klorofülli, mis aitab ennetada seda, et keha omandab heterotsüklilisi amiine. Need tekivad tavaliselt siis, kui grillid lihatooteid kõrgel temperatuuril. Tavaliselt seostatakse heterotsüklilisi amiine vähiga. Kuigi inimkeha pole suuteline vastu võtma palju klorofülli, siis lehtkapsas sisalduv klorofüll seob need kantserogeenid ja ennetab seda, et keha need vastu võtab. Seetõttu väheneb risk haigestuda vähki. Niisiis kõik, kellele meeldib süüa grill-liha, peaksid sinna kõrvale sööma värsket rohelist lehtkapsast.

Luud

Mõned uuringud väidavad, et vähene K-vitamiini tarbimine on seotud luumurdudega. Kuigi inimkeha toodab K-vitamiini, on oluline seda ammutada ka toiduga. K-vitamiin aitab parandada luustruktuuri, kehal paremini kaltsiumit vastu võtta ja vähendab uriiniga väljutavat kaltsiumikogust.

Seedimine

Lehtkapsas sisaldub palju kiudaineid ja vett. Mõlemad aitavad kõhukinnisuse vastu ja soodustavad head seedimist. Lisaks on lehtkapsas B- ja C-vitamiini, mistõttu aitab lehtkapsa söömine kehal paremini rauda omandada. Need ained on aga olulised, et saada toidust energiat.

Terve nahk ja juuksed

Lehtkapsas on palju beetakartoteeni, mis kehas muutub A-vitamiiniks. Tassitäis küpsetatud lehtkapsast sisaldab 17 707 rahvusvahelist ühikut A-vitamiini. Rahvusvaheline ühik (International Unit) on rahvusvaheliselt määratud bioloogiliselt toimiva aine kogus mingis aines (nt toidulisandis). Soovitusliku päevase koguse A-vitamiini saad, kui tarbid nt 200 g lehtkapsast.

Toiteväärtus

Tassitäis lehtkapsast on koguseliselt ligikaudu 16 grammi. Selles on:

  • 8 kilokalorit;
  • 0,68 grammi proteiini;
  • 1,4 grammi karbohüdraate;
  • 0,6 grammi kiudaineid;
  • 24 milligrammi kaltsiumit;
  • 0,25 milligrammi rauda;
  • 8 milligrammi magneesiumit;
  • 15 milligrammi fosforit;
  • 79 milligrammi kaaliumit;
  • 6 milligrammi naatriumit;
  • 19,2 milligrammi C-vitamiini;
  • 0,023 grammi toidust saadavat folaati;
  • 112,8 mikrogrammi K-vitamiini
  • 80 mikrogrammi A-vitamiini.

Kusjuures tassitäies küpsetatud lehtkapsas on üle 1000 protsendi rohkem C-vitamiini kui tassitäies küpsetatud spinatis. Erinevalt spinatist on lehtkapsast saadav kaltsium ja raud inimese seedesüsteemile lihtsamini vastuvõetavamad.

Toitumisnippe

Lehtkapsast võid süüa toorelt salatis, võileiva vahel, vrapi vahel, aurutatult, hautatult, keedetult, pruunistatult, suppides või vormiroogades. Kui sööd lehtkapsast salatis, siis mudi lehti natukene näppude vahel, sest see aitab tselluloosil paremini lõhustuda, mistõttu vabanevad toitained kiiremini ja keha saab need hõlpsamini vastu võtta.

Lehtkapsast võid ka pannil kergelt praadida koos küüslaugu, sibula ja natukese oliiviõliga, kuni see muutub pehmeks. Samas võid lehtkapsast ka aurutada viis minutit, seejärel kurnata ja segada see natukese soja ja tahhiiniga.

Võid valmistada ka lehtkapsakrõpse. Võta lehtkapsas, pese see veega puhtaks, raputa kuivaks, eemalda varred ja rebi lehed ampsusuurusteks tükkideks. Lisa tükkidele ka pisut õli, aga pigem vähem kui rohkem, sest muidu ei saa krõbedaid krõpse. Aseta lehetükid ahjuplaadile ühtlaselt laiali, raputa neile peale meresoola ja küpseta neid 10 minutit 150 kraadi juures.

Riskid

Kui südamehaigele on arst kirjutanud beetablokkereid, siis need võivad põhjustada kõrget kaaliumitaset veres. Seetõttu peaksid beetablokkereid kasutavad inimesed tarbima kaaliumirikkaid toite — nagu lehtkapsas või banaan — mõõdukalt.

Liigne kaaliumitarbimine võib kahjulik olla ka neile, kelle neerud ei tööta korralikult. Kui neerud ei sa üleliigset kaaliumit verest eemaldada, võib kaaliumirikaste toitude söömine olla isegi surmav.

Allikas: healthline.com