.
Kodus purki laotud salatit on mugav tööle, kooli, piknikule või mujale kaasa võtta. Lisaks sellele, et tead täpselt, mida sööd, näeb salat ka kaunis ja ahvatlev välja.

Võid salatite tarbeks keeta värsked teraviljad või nuudlid, samas saad neis maitsval moel ära kasutada ka eelmistest toidukordadest järele jäänud tatra, kuskussi, nuudlid, kruubid või kinoa. Kõik salatid on väikese glükeemilise koormusega, imendudes aeglaselt ja hoides eneregiataseme stabiilsena. Valmis salateid säilita kuni söömiseni jahedas. Enne söömist sega salat otse purgis kahvliga läbi või kummuta lihtsalt taldrikule. Kõik purgitäied on umbes 300 ml suurused ja neist jagub toekaks lõunaks ühele.

1. Aasiapärane klaasnuudlisalat kana ja köögiviljadega

gluteenivaba, laktoosivaba

> 60 g keedetud mungoa- ehk klaasnuudleid

> 1 rohelise sibula vars

> pool punast paprikat

> 70 g küpsetatud kana

> 4 sl ahjus röstitud bataadikuubikuid*

> spinatilehti

> 1 tl seesamiseemneid

Kaste:

> 1 tl seesamiõli

> 2 sl sojakastet

> 0,5 tl riivitud ingverit

> näpuotsaga tšillihelbeid

Sega väikeses kausis kokku kaste. Tõsta purgi põhja klaasnuudlid, nirista neile kaste ja sega õrnalt läbi. Lao nuudlitele hakitud roheline sibul, hakitud paprika, tükeldatud kana ja bataadikuubikud. Kõige peale tõsta nii palju spinatilehti, kui purki mahub. Puista neile seesamiseemneid. Söö otse purgist, kahvliga alt üles tõstes, või kummuta purgitäis taldrikule.

* Röstitud bataadikuubikute valmistamiseks tükelda mõned bataadiviilud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või -vormi, nirista peale veidi oliiviõli ja maitsesta soola-pipraga. Rösti 200kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Toiteväärtus 1 purgitäie kohta: energiat 312,5 kcal; rasvu 12 g, millest küllastunud rasvu 2,5 g; süsivesikuid 29,2 g; valke 23,8 g

.

gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 80 g hummust

> 2 sl kikerherneid

> 1 väike punane sibul

> 60 g riivitud porgandit

> 80 g keedetud tatart

> rukolalehti

Viiluta sibul õhukeselt. Tõsta kõik ained alates hummusest kihiti purki. Söö otse purgist, kahvliga alt üles tõstes, või kummuta purgitäis taldrikule.

EKSTRA! Hummuseretsept: 240 g kikerherneid (400grammine konserv), 2 sl sidrunimahla, 2 sl tahiinit ehk seesamipastat, 1–2 küüslauguküünt, 2 tl jahvatatud koriandrit, 2 tl jahvatatud vürtsköömneid, peotäis värsket peterselli, 2 sl oliiviõli, 100 ml vett, soola, pipart. Nõruta kiker­herned ja loputa sõelal külma vee all. Surista määre köögikombainis või saumikseriga ühtlaseks. Lisa vett esialgu veidi vähem, saad seda hummuse valmistamise käigus juurde panna. Maitse ja lisa vajadusel soola, pipart või teisi maitseaineid.

Toiteväärtus 1 purgitäie kohta: energiat 613 kcal; rasvu 21,9 g, millest küllastunud rasvu 0,2 g; süsivesikuid 93,6 g, valke 16,4 g

.


> 4 sl (45 g) keedetud täisterakuskussi

> 1 lühike kurk või veerand pikast kurgist

> 3–4 päikesekuivatatud tomatit

> 8 oliivi

> 70 g tuunikalakonservi (tükid vees) basiilikulehti

Kaste:

> 2 sl oliiviõli

> 1 sl sidrunimahla

> soola, pipart

Tõsta purgipõhja kuskuss, nirista sellele kaste ja sega õrnalt läbi. Tükelda kurk kuubikuteks, lõika päikesekuivatatud tomatid väiksemateks tükkideks. Tõsta kurgitükid, oliivid, päikesekuivatatud tomatid ja tuunikala kihtide kaupa purki. Kõige peale lao basiilikulehed ning puista veidi soola ja pipart. Söö otse purgist, kahvliga alt üles tõstes, või kummuta purgitäis taldrikule.

Toiteväärtus purgitäie kohta: energiat 387 kcal; rasvu 25,8 g, millest küllastunud rasvu 3,7 g; süsivesikuid 18,2 g; valke 21,8 g

.

> 70 g keedetud odrakruupe


> pool lühikest kurki

> 2 redist

> 40 g fetakuubikuid

> 3 kirsstomatit

> spinatilehti

> kõrvitsa- ja päevalilleseemneid

Kaste:

> 2 sl oliiviõli

> 1 sl sidrunimahla

> 1 sl hakitud peterselli

> soola, pipart

Tükelda kurk ja redis, lõika kirss­tomatid kolmandikeks või veerandikeks. Vispelda kõik kastmeained kokku või loksuta kaanega väikeses purgis ühtlaseks. Vala kaste purgi põhja. Lisa kihtidena odrakruubid, kurgi- ja redisetükid, juustukuubikud ja tükeldatud tomatid. Lao peale nii palju spinatilehti, kui purki mahub, ning puista kõigele seemneid. Söö otse purgist, kahvliga alt üles tõstes, või kummuta purgitäis taldrikule.

Toiteväärtus 1 purgitäie kohta: energiat 362 kcal; rasvu 26,2 g, millest küllastunud rasvu 8 g; süsivesikuid 22,4 g; valke 10,4 g

.

gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 50 g keedetud kinoad

> väike pundike värskeid koriandrilehti

> 25grammine jupp suvikõrvitsat

> idusid

Kaste:

> pool avokaadot (u 60 g)

> 2 sl vett

> 2 tl laimimahla

> soola

Valmista kõigepealt avokaadokreem. Selleks surista saumikseriga avokaado, vesi ja laimimahl ühtlaseks kreemiks. Maitsesta soolaga. Ribasta köögiviljalõikuriga või riivi jämedama riiviga suvikõrvits. Lao salat kokku: kõige alla tõsta avokaadokreem, sellele kinoa, koriandrilehed, suvikõrvitsa-ribad ja idud.

Toiteväärtus 1 purgitäie kohta: energiat 214,8 kcal; rasvu 13,4 g, millest küllastunud rasvu 2,6 g; süsivesikuid 18,8 g; valke 6 g